Prof. Luc Brunsveld. Archieffoto | Bart van Overbeeke

Vici-beurs voor TU/e-onderzoeken

Twee aan de TU/e gelieerde onderzoeken zijn door de NWO beloond met een Vici-beurs van elk 1,5 miljoen euro. De groep van professor Luc Brunsveld ontvangt het geld voor een onderzoek naar complexe celsystemen met behulp van eiwit-assemblage. Deeltijdhoogleraar Wiskunde Bert Zwart krijgt eenzelfde bedrag voor een onderzoek naar waarschijnlijkheidsmodellen, waarop drie OIO’s van de TU/e hopen te promoveren.

Luc Brunsveld verwacht met zijn onderzoek (Synthetic Supramolecular Signalling Systems) meer vat te krijgen op de complexiteit van cel-structuren. Dat doet hij door met zijn team de opbouw en clustering van eiwitten te bestuderen en vervolgens in modellen te vatten. “In geïsoleerde toestand, begrijpen we die eiwitten. Maar het onderzoek naar eiwit-assemblage staat nog in de kinderschoenen. Wij gaan hiermee aan de slag.” In een later stadium kunnen de eiwit-modellen volgens Brunsveld worden gebruikt als ‘tools’ voor de cel- en synthetische biologie. Die vakgebieden kunnen nieuwe eigenschappen aan zo’n cel toevoegen. Als voorbeeld haalt Brunsveld de therapeutische T-cellen aan, die bijvoorbeeld gebruikt worden bij kankeronderzoek.. “Het zou fantastisch zijn als we die cellen kunnen voorzien van een supramoleculair veiligheidselement, om deze therapie beter en betrouwbaarder te maken.

Met zijn onderzoek slaat Brunsveld een brug tussen de supramoleculaire chemie en de chemische biologie. “Het vakgebied van de supramoleculaire chemie is geïnspireerd door de natuur. We zijn nu zover dat we die natuur ook kunnen beïnvloeden en manipuleren.”

Met de toegekende beurs worden drie promovendi, twee postdocs en het benodigde onderzoeksmateriaal gefinancierd.

Ook TU/e-deeltijdhoogleraar Stochastic Operations Bert Zwart ontving een vici-beurs van 1,5 miljoen euro. Samen met drie onderzoekers-in-opleiding ontwikkelt hij wiskundige technieken, die inzicht geven in het ontstaan van zeldzame gebeurtenissen (zoals een stroomstoring, een overstroming of een financiële crisis). Mogelijk helpt het onderzoek ('Rare Events: Asymptotics, Algorithms, Applications') om deze gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen.

De onderzoekers maken voor hun analyse gebruik van bijzondere verdelingen, waarbij de kans op een gebeurtenis niet exponentieel afneemt, naarmate de tijd passeert. Zwart en zijn mensen vertalen de gebeurtenissen naar robuuste algoritmes, waarmee het mogelijk wordt om schattingen en berekeningen te maken en simulaties uit te voeren.

Voor het onderzoek, dat plaatsvindt op het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam, is vijf jaar uitgetrokken, net als andere onderzoeken die met een Vici-beurs ondersteund worden. Ook de drie OIO’s van de TU/e gaan in Amsterdam aan de slag.

Bron: TU/e Pers Team

Behalve genoemde onderzoeken, werden nog 34 andere wetenschappelijke voorstellen met een Vici-beurs van de NWO beloond. Ondermeer voor onderzoek naar een flexibel robotpak dat mensen met een verlamming ondersteunt bij het lopen. Maar ook studies naar mysterieuze vernietigingsrituelen in de prehistorie en naar een eeuwigdurende atoomlaser die moet leiden tot de ultieme atoomklok, kregen financiële ondersteuning.De Vici-beurzen van de NWO worden jaarlijks toegekend en vormen een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. Dit jaar dienden 216 wetenschappers een voorstel in. 132 van hen mochten dat voorstel uitbreiden. Uiteindelijk ontvingen 36 onderzoekers een beurs, wat neerkomt op 17 procent van de aanvragers.De voorstellen werden onder meer beoordeeld op de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter en de wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel.Vici-laureaten per kennisinstituut

 

WUR2

NIOO-KNAW

1
AMC Amsterdam1
RUG 5
TU/e 1
Radboud UMC 2
UL 4
UU 3
Erasmus MC 1
FOM AMOLF 1
UT 2
UMC Utrecht3
Radboud 1
UvA 3
VU 2
UM 1
CWI 1
TU Delft 2

Deel dit artikel