Foto | Bart van Overbeeke

Doe de dixie op nieuwe camping Hajraa Buitentoernooi

Ruim vierduizend volleyballiefhebbers uit Europa verzamelen zich vanaf morgen weer op het TU/e-terrein voor het jaarlijkse Hajraa Buitentoernooi. Het hele weekend worden overdag wedstrijdjes gespeeld op De Hondsheuvels, ’s avonds wordt er gefeest. Het kampeerterrein ligt voor het eerst aan de westkant van de campus, tegen de Kennedylaan.

De organisatie van het Hajraa Buitentoernooi ligt goed op schema, vertelt Milou Bruinenberg van de organisatie, donderdagochtend al bellend onderweg van A naar B. De camping is zo goed als klaar, donderdag wordt -met de inzet van zo’n veertig mensen- het feestterrein in de ‘markthal’ van MetaForum ingericht. “Het loopt allemaal erg soepeltjes. Dat hebben we natuurlijk ook een klein beetje te danken aan het mooie weer.”

Op het campingterrein was het wel even improviseren. Het tentenkamp moest verhuizen naar de westkant van de campus, onder meer omdat achter Traverse wordt gebouwd aan een nieuwe woontoren.

Qua oppervlakte is Hajraa er met de camping aan de Kennedylaan flink op vooruitgegaan, vertelt Bruinenberg, maar op het gebied van voorzieningen moeten concessies worden gedaan. Zo zijn er geen riolering en watertoevoer, “we moeten werken met dixies, watertanks en dergelijke”. Kampeerders moeten ook wat verder lopen naar de mobiele toiletten, die vanwege de oneffenheid van het terrein aan de zijkanten zijn opgesteld. “We moeten het er maar mee doen”, stelt Bruinenberg nuchter. “We hopen dat de mensen op de camping er een beetje begrip voor hebben. Het blijft tenslotte kamperen.”

Ook is het een stukje verder lopen naar het wedstrijdterrein, aan de overkant van de ringweg op sportpark De Hondsheuvels. Daar staat tegenover dat de volleyballers op de terugweg naar de camping langs het Studentensportcentrum komen waar ze kunnen douchen. Én, ook niet onbelangrijk, aldus Bruinenberg: dat de nieuwe kampeerstek een stuk dichter bij de feestlocatie ligt.

Op vrijdag- en zaterdagavond zijn er feesten in de markthal bij MetaForum, die vorig jaar voor het eerst als feestvloer voor Hajraa diende. De feesten zijn voor iedereen toegankelijk, maar let wel: er wordt gecontroleerd op leeftijd. “Geen achttien, geen alcoholische drank.”

Donderdagavond worden al wat buitenlandse gasten verwacht, “een paar groepen met een hele grote tent. Die mogen ze alvast opzetten, anders wordt het morgen een chaos”. Het gros van de deelnemers arriveert vanaf vrijdagochtend tien uur, “dan stroomt de campus vol”, verwacht Bruinenberg.

Het Buitentoernooi -Europese grootste volleybaltoernooi op gras, volgens de organisatie- telt zo’n tien teams méér dan vorig jaar. De in totaal ruim vierduizend deelnemers komen vooral uit Nederland, Duitsland,  Engeland en Frankrijk.

Deel dit artikel