Foto | Bart van Overbeeke

Honderden vierkante meters glas Vertigo vervangen

De TU/e laat enkele honderden vierkante meters glas van de gevels van Vertigo volgend jaar vervangen. De glazen platen zijn in de loop der jaren bruin geworden, doordat pigmenten in de groene print zijn gaan oxideren. De rest van de glazen gevelplaten wordt momenteel grondig gereinigd en voorzien van een beschermende coating, die moet voorkomen dat ook deze platen verkleuren.

Zo’n tienduizend vierkante meter bestrijken de glazen gevelpanelen van Vertigo, het onderkomen van de faculteit Bouwkunde, in totaal. De ruiten met de groene, in het glas 'gebakken' print bekleden het gebouw nu zo’n twaalf, dertien jaar. Een deel van de panelen is in die tijd flink gaan verkleuren, ontdekte de TU/e zo’n drie jaar geleden al.

Leon van de Vorstenbosch van de afdeling Beheer en Onderhoud (Dienst Huisvesting) spreekt van “een vrij uniek probleem”, waarvan elders in Nederland of Europa volgens hem geen andere voorbeelden bekend zijn. “We hebben echt op molecuulniveau moeten onderzoeken wat er met de glasplaten is gebeurd.”

Hij vervolgt: “We zijn erachter gekomen dat tijdens het fabricageproces destijds is gewerkt met bepaalde kleurstoffen die nu niet meer worden gebruikt. Die pigmenten in de print zijn gaan oxideren, waardoor het glas op sommige plekken steeds bruiner is geworden”. Het gaat onder meer om platen vlak onder de dakranden van het gebouw.

Naar schatting zo’n vijf- tot zevenhonderd vierkante meter van de gevels van Vertigo wordt daarom volgend jaar vervangen. De nieuwe platen komen van een fabrikant uit de regio, een andere leverancier dan de oorspronkelijke Spaanse producent. Van de Vorstenbosch verwacht dat het verschil tussen de originele en nieuwe platen nauwelijks zichtbaar zal zijn, “maar het komt allemaal wel heel precies, van de glansgraad van het glas tot de kleurstof voor de print”.

De nieuwe platen hebben een paar maanden levertijd. Vervanging in het najaar is, vanwege de weersomstandigheden, echter geen optie. Van de Vorstenbosch verwacht dat de aangetaste gevelpanelen in maart 2016 worden vervangen.

Intussen ondergaan de overige glasplaten een grondige reiniging en worden ze voorzien van een nieuwe, beschermende coating. Deze behandeling moet voorkomen dat ook deze ruiten in de loop der tijd -verder- gaan verkleuren en moeten worden vervangen.

De grootschalige schoonmaakoperatie, die nu een paar weken bezig is, neemt een kleine vijf maanden beslag. Elke plaat -van zo’n tweeënhalve vierkante meter- ondergaat meerdere behandelingen, te beginnen met een dieptereiniging. “Hij moet eerst helemaal spiksplinternieuw eruit zien, dan pas kun je de beschermlaag erop zetten.”

Deel dit artikel