De Target Exchange and Analysis Chamber van DIFFER. Foto | Bart van Overbeeke

'Inhuizing' DIFFER van start

Een instituut voor fundamenteel energieonderzoek verhuis je niet van de ene dag op de andere. Pas na de zomer zullen dan ook alle experimentele opstellingen van DIFFER vanuit Nieuwegein naar de TU/e-campus zijn overgebracht. Vanmorgen kwam een eerste onderdeel van het plasma-experiment Magnum-PSI aan in Eindhoven, de zogeheten Target Exchange and Analysis Chamber. De medewerkers van DIFFER zullen op 11 mei hun nieuwe kantoren betrekken.

Magnum-PSI is een opstelling waarin materialen worden blootgesteld aan een heet plasma, vergelijkbaar met de omstandigheden in toekomstige kernfusiereactoren. In het nieuwe gebouw wordt deze machine aangesloten op een ionenversneller die momenteel al op de TU/e-campus staat, bij TU/e-spinoff AccTec in het Cyclotron. Deze ionenversneller wordt op 18 maart verhuisd – over een afstand dus van enkele honderden meters. Het gecombineerde experiment zal de komende jaren worden gebruikt voor allerlei materiaalonderzoek.

Verder worden de komende maanden onder meer de machines van de fijnmechanische werkplaats van DIFFER naar Eindhoven gebracht. Hoogtepunt van de inrichting van DIFFER zal komende zomer de komst zijn van een enorme supergeleidende magneet voor Magnum-PSI met een gewicht van enkele tonnen. Hiermee kunnen de onderzoekers een continue plasmabundel creëren – in de oude opstelling op landgoed Rijnhuizen, voorzien van ‘traditionele’ elektromagneten, was een bundelduur van een halve minuut het maximum. In het najaar zal ook een laatste, kleiner experiment – de Pilot-PSI - vanuit Nieuwegein naar de nieuwe locatie komen.

De eerstvolgende transporten vanuit Nieuwegein staan vooralsnog gepland voor 30 maart, 21 april, 3 mei en 25 mei. Halverwege het proces komt ook het menselijk materieel naar de TU/e-campus. Het personeel van DIFFER dat meeverhuist, een kleine honderd man in totaal, betrekt op 20 april hun nieuwe onderkomen.

Deel dit artikel