Vier miljoen euro voor betere zwangerschapsbeveiliging

Vier miljoen euro voor betere zwangerschapsbeveiliging

TU/e-spin-off Nemo Healthcare krijgt vier miljoen euro subsidie uit het Europese innovatie- en onderzoeksprogramma Horizon 2020. Het bedrijf verkoopt sinds twee jaar een innovatieve pleister met sensoren waarmee het welzijn van een baby in de baarmoeder tijdens de weeën nauwkeurig wordt bewaakt.

Nemo Healthcare is een spin-off van de TU/e en het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Het bedrijf, gevestigd in bedrijvencentrum Catalyst op het TU/e-terrein, werd in 2010 mede opgericht door Bas Lemmens. "Ons doel is het creëren van een nieuwe standaard voor zwangerschapsbeveiliging wereldwijd."

Nemo Healthcare verkoopt sinds twee jaar al een pleister met sensoren die de weeënactiviteit van een zwangere vrouw registreert. Een nieuwe versie maakt het straks mogelijk om ook de vitale hartactiviteit van zowel moeder als het ongeboren kind te registreren.

De toepassing die de spin-off ontwikkelde, biedt veel voordelen ten opzichte van de huidige zwangerschapsbewaking. De innovatieve pleister registreert nauwkeuriger en kan eenvoudig op de buik van een zwangere vrouw worden geplaatst. Dat is niet alleen comfortabeler, maar voorkomt ook medische complicaties in vergelijking met invasieve zwangerschapsbewaking.

Volgens Lemmens kan het bedrijf met de vier miljoen euro subsidie onder meer de techniek van zijn producten verder doorontwikkelen en nieuwe, gespecialiseerde onderzoekers aantrekken om de nieuwste technologie te valideren. "We kunnen met de nieuwe medewerkers de vertaalslag realiseren van een wetenschappelijk bewezen prototype naar een gangbaar marktproduct."

Volgens Lemmens gaat het onder andere om de aanstelling van een Fellow Perinatologie en een promovendus die onderzoek gaan doen in het Máxima Medisch Centrum. De subsidie maakt ook internationale samenwerking met gerenommeerde Europese onderzoeksinstituten mogelijk.

Het voorstel van Nemo Healthcare is door een EU-commissie gekozen uit meer dan duizend aanvragen. Binnen Horizon 2020 zijn deze periode 30 voorstellen door 45 MKB's uit 19 landen gehonoreerd. Nemo Healthcare is het enige Nederlandse bedrijf dat financiële steun ontvangt uit deze indieningsronde van de zogenoemde Fase 2 van het Horizon 2020-programma.   

De bijdrage uit het Europese programma is de tweede grote financiële opsteker voor Nemo Healthcare. Twee weken eerder maakte het medisch-technologische bedrijf bekend dat een groep lokale geldschieters, verenigd in investeringsmaatschappij MEDUON, drie miljoen euro in Nemo Healthcare investeert.

Bron: Brainport

Deel dit artikel