Twan Huys tijdens de openingslezing van de lustrumweek van Technische Bedrijfskunde. Foto | Bart van Overbeeke

Bedrijfskundigen trappen lustrumweek af met Twan Huys

Alumnia, de alumnivereniging van Technische Bedrijfskunde, opende maandagavond de lustrumweek voor het vijftigjarig bestaan van de opleiding met een lezing van Amerika-kenner Twan Huys. Over de economische consequenties van een presidentschap van Trump kwamen de bedrijfskundigen weinig te weten, maar de aanwezigen werden wel bijgepraat over de laatste schandaaltjes.

Voorafgaand aan de lezing van Twan Huys schetste hoogleraar Ton de Kok voor een volle Blauwe Zaal in het Auditorium kort de geschiedenis van de opleiding en memoreerde de namen van de wetenschappers die de opleiding in al die jaren vorm hebben gegeven. Ook liet hij met veel genoegen de grafiek zien waaruit blijkt dat na een stevige instroomdip van zo’n tien jaar geleden, de cijfers er op dit moment weer zeer florissant uitzien.

Wie verwacht had dat Huys zijn lezing zou hebben toegesneden op zijn publiek, kwam gisteravond bedrogen uit. Aan de economie, werkgelegenheid of het innovatief vermogen van de Verenigde Staten maakte Huys weinig woorden vuil. Innovatie was hij nog nooit tegengekomen in de speeches van Trump en Hillary Clinton. Volgens hem was het wel een issue voor Bernie Sanders, de Democratische tegenstrever van Clinton.

Huys: “Trump heeft het eigenlijk alleen over het opzeggen van handelsverdragen, waarmee hij de VS afsluit van de rest van de wereld. Dan komt de werkgelegenheid volgens hem vanzelf weer terug. Wat hij niet meldt, is dat hij zelf veel investeringen heeft uitstaan in het buitenland. Dat zou onder meer kunnen blijken uit zijn belastingopgaven, maar die weigert hij openbaar te maken. De afgelopen veertig jaar heeft elke presidentskandidaat dat echter wel gedaan.”

Aandacht voor de schandalen en zwartmakerij over en weer tussen Trump en Clinton was er daarentegen voldoende. Maar veel meer dan wat de dagbladen daarover vermelden, wist Huys niet te vertellen. Hij verwacht wel dat in het komende één-op-ééndebat Trump veel aandacht gaat besteden aan de oude affaire van Bill Clinton met Monica Lewinsky en de pogingen van Hillary Clinton om alle minnaressen van haar man in diskrediet te brengen en onder te druk te zetten. "The gloves are off", aldus Huys.

Donderdagavond 6 oktober kunnen de feestvierende bedrijfskundigen zich ook nog uitleven tijdens een Casino Night, op zaterdag 8 oktober is een reüniedag gepland. Dit alles in het Paviljoen. Overigens is Twan Huys op 19 oktober weer te bewonderen aan de TU/e bij een SG-lezing in het kader een speciaal programma rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 8 november. Amerika-deskundige Maarten van Rossem komt hier op 6 oktober al voor naar de TU/e, maar zijn optreden is inmiddels uitverkocht.

Deel dit artikel