Artist impression van het Eindhovense Student Hotel, dat begin 2017 wordt geopend.

LSVb: 'Student Hotels schenden rechten van studenten'

In Student Hotels betalen studenten te veel huur en genieten ze geen huurbescherming. Gemeenten moeten ingrijpen, vindt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). In Eindhoven nadert het Student Hotel bij het NS-station zijn voltooiing. Vanaf februari 2017 moeten studenten er terecht kunnen.

In onder meer Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Den Haag zijn er de laatste jaren Student Hotels geopend: hotels die studenten een volledig ingerichte kamer aanbieden voor maximaal een jaar. Volgens de LSVb gaat het landelijk om 2.400 kamers. In Eindhoven is het Student Hotel bij het NS-station vanaf februari 2017 klaar om bewoners te ontvangen. Er zijn plannen om ook in Maastricht en Enschede hotels te bouwen.

Omdat ze werken met een hotelvergunning, hoeven de hotels zich niet aan het huurrecht te houden en zijn studenten wettelijk niet zo goed beschermd als gewone huurders. Zo kunnen ze veel gemakkelijker op straat worden gezet dan bij reguliere verhuur, waarschuwt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

De prijs van een kamer van negentien vierkante meter kan oplopen tot 1.100 euro per maand. Wie voortijdig zijn kamer wil verlaten kan zijn contract aan een andere student doorgeven, maar volgens de voorwaarden kost dat 350 euro. Als je te laat betaalt, krijg je een boete van 25 euro en wordt de kamerdeur automatisch geblokkeerd. Ook kunnen studenten verplicht worden naar een andere kamer te verhuizen.

Student Hotels herkent zich niet in het beeld dat de LSVb schetst. Het bedrijf zegt zich vooral te richten op internationale studenten die vaak maar een korte periode in Nederland blijven. De kamers zijn volledig ingericht en studenten kunnen gebruikmaken van allerlei voorzieningen. De door de LSVb genoemde huurprijs zou een vertekend beeld geven: er zijn ook kamers die 635 euro per maand kosten.  

In een eerder interview met NRC zei de Ierse eigenaar Charlie MacGregor: “Ik wilde nooit een hotel zijn. Maar met een hotelvergunning ben ik niet gebonden aan al die restricties.” Hij doelde onder meer op de verhuurdersheffing en het maximumbedrag dat verhuurders volgens het puntensysteem mogen vragen.

“De Student Hotels glippen momenteel tussen de mazen van de wet door”, zegt LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout. “Dat kan niet. Ze moeten als reguliere woningen gezien worden, zodat studenten meer beschermd zijn en normale huurprijzen betalen.”

Mochten de gemeenten niet willen meewerken, dan hoopt Berkhout dat de landelijke politiek een duit in het zakje wil doen. “Het is niet alleen vervelend voor studenten, maar ook voor andere verhuurders. Die hebben nu oneerlijke concurrentie.”

Deel dit artikel