Archieffoto | Bart van Overbeeke

Pleidooi voor minister van Innovatie en Technologie

Twintig wetenschappers, onder wie TU/e-hoogleraar Maarten Steinbuch, pleiten in een open brief aan de politiek voor een ministerie van Innovatie en Technologie. De wetenschappers benadrukken dat er een visie moet worden ontwikkeld rond de robotisering van de samenleving.

Steinbuch pleitte vorig jaar al voor een minister van Innovatie en Technologie in zijn blog. “Ik krijg vaak als reactie ‘dat ligt toch al bij Economische Zaken’. Maar een onderwerp als de robotisering heeft ook impact op andere ministeries, zoals op Sociale Zaken en op OCW. Technologie gaat overal doorheen.”
Steinbuch benadrukt dat het hem niet alleen gaat om het onderwerp technologie en innovatie op de politieke agenda te zetten, maar dat hij ook daadwerkelijk de toegevoegde waarde van een minister op dat gebied ziet. “Nu ligt het onderwerp te verspreid over verschillende ministeries. Bovendien vind ik dat er te weinig aandacht naartoe gaat. Je ziet ook weinig bèta’s op de kieslijsten staan.”

Steinbuch haakte met zijn pleidooi voor een minister aan op de brief die verschillende wetenschappers wilden rondsturen. “Ik houd me liever verre van angstdenken en was dan ook niet zo positief over de insteek van de brief. Ik wil het onderwerp robotisering juist positief benaderen. Met de aanvulling van een minister voor Innovatie en Technologie heb ik er toch mijn input in kunnen verwerken.”

In de brief staat onder meer: Het grote punt is, dat het van onszelf afhangt of robotisering een vloek of een zegen zal blijken. We hebben een politieke visie nodig om robotisering letterlijk in goede banen te leiden. Dat gaat helaas niet ‘automatisch’. Wij maken ons zorgen, omdat de politieke partijen weinig prioriteit lijken te geven aan zo’n visie. We zijn er niet van overtuigd dat de nieuwe coalitie na de verkiezing voldoende en op tijd zal inspelen op de robotsamenleving. Technologie is overal en van invloed op de hele maatschappij, niet alleen op de arbeidsmarkt. Tegelijk heeft de maatschappij ook invloed op hoe technologie zich ontwikkelt. Kortom: het is tijd dat in het nieuwe kabinet een minister voor technologie de dwarsverbanden van de digitale samenleving in concreet beleid effectueert!

Steinbuch heeft nog weinig reacties uit de politiek gehad. “Dijsselbloem heeft wel gezegd dat hij veel verzoeken voor allerlei ministeries krijgt, dat was een beetje een dooddoener. Maar ik wil hier vooral de discussie over aanzwengelen. Ik ga er verder niet voor lobbyen en nee, ik stel mezelf ook niet verkiesbaar.”

Deel dit artikel