Illustratie | Marc Weikamp

Meer geld binnenhalen met minder inspanning

De inkomsten voor de TU/e uit de tweede en derde geldstroom moeten de komende vier jaar verhoogd kunnen worden van tachtig naar honderd miljoen euro. De inspanningen die onderzoekers daarvoor moeten leveren - en waar veel over wordt geklaagd - zullen in die periode juist afnemen. Het Research Support Network (RSN) en een andere manier van werken gaan daarvoor zorgen, verzekert Steef Blok, directeur van het Innovation Lab en opsteller van het plan. Blok: “Als we iedereen meekrijgen en het goed uitvoeren, zie ik de inkomsten op termijn nog wel verder stijgen naar honderdvijftig miljoen.”

Wetenschappers zijn steeds meer tijd kwijt met het opstellen van voorstellen waarmee de financiering van hun onderzoek weer voor een aantal jaren veiliggesteld kan worden. Een van de redenen daarvoor is dat de successcore sterk is afgenomen. Steeds meer vissers gooien hun hengeltjes uit in dezelfde vijvers.

Het heeft ertoe geleid dat wetenschappers nog meer voorstellen zijn gaan indienen. Een begrijpelijke reactie, maar wel een die nog meer van hun kostbare tijd opsoupeert. De klacht is in heel universitair Nederland te horen en de wetenschappers van de TU/e vormen daarbij geen uitzondering.

Het Research Support Network (RSN) moet wetenschappers aan de TU/e helpen bij hun zoektocht. Onlangs ging de site van het RSN de lucht in. De site is alleen bereikbaar via het intranet van de TU/e.

Lees het complete artikel in Cursor 7.

Deel dit artikel