Het begin is gemaakt.

Selfie-wand markeert feestelijke start renovatie Atlas

Veiligheid heeft de komende twee jaar de hoogste prioriteit bij de renovatie van Atlas, vertelde Arno van den Thillart, regiodirecteur van bouwbedrijf Van Wijnen. De communicatie daarover zal zo nodig dagelijks plaatsvinden. Vandaag vond in Impuls, het vroegere gebouw van Elektrotechniek dat is omgebouwd tot luxe bouwkeet, de officiële aftrap van het project plaats.

Volgens Véronique Marks, hoofd van Dienst Huisvesting van de TU/e, had zij in haar hele carrière nog nooit zo'n luxe bouwkeet mogen betreden. Marks beschreef voor de circa zestig aanwezigen de voorgeschiedenis van het omvangrijke renovatieproject. "We houden vast aan het oorspronkelijke ontwerp van architect Van Embden uit 1963, maar er gaan ook vele vernieuwende en innovatieve veranderingen plaatsvinden. Atlas wordt straks ons meest prominente gebouw, in het hart van onze campus, waar dagelijks zo'n vierduizend studenten en duizend medewerkers zullen rondlopen."

Regiodirecteur Van den Thillart zei trots te zijn dat zijn bouwonderneming met dit project aan de slag kan gaan, maar merkte ook op dat hij waarschijnlijk nog nooit zoveel toezichthouders heeft gehad. "We merken nu al dat bijna iedereen hier op de campus wel een mening heeft over het gebouw."

Hij somde snel even op welke werkzaamheden op stapel staan en wat er straks voor gaat zorgen dat Atlas het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld wordt. "We moeten aan de slag met 42.000 vierkante meter vloeroppervlak en plaatsen een drievoudig zonwerende glasgevel, die bestaat uit 520 ramen. Daarnaast komt er een dynamisch led-verlichtingssysteem en plaatsen we 2.500 zonnepanelen, waarmee jaarlijks 600.000 kWh wordt opgewekt."

Veiligheid staat de komende twee jaar zeer hoog in het vaandel, zo liet Van den Thillart weten. "Dit is een enorme klus in een bijzondere omgeving en daarom moeten we extra voorzichtig zijn. Zonder een duidelijke afspraak komt er niemand op het bouwterrein en ook voor de gebruikers van de campus moet het veilig aanvoelen. Zo nodig zullen we dagelijks communiceren over waar we mee bezig zijn en wat dat voor gevolgen heeft voor de omgeving."

Ed Tuinder, die de komende twee jaar zal optreden als projectdirecteur, kon al vertellen dat begin maart een start wordt gemaakt met het strippen en verwijderen van de glasgevel. "Die zullen we dan telkens per twee lagen gaan vernieuwen. Met heel die operatie verwachten we zo rond oktober of november van dit jaar klaar te zijn. Want we willen de hele constructie natuurlijk voor de winter dicht hebben."

Veel werk zal Van Wijnen ook hebben aan het onderste gedeelte van Atlas. "Hier moet veel gesloopt worden en er moeten hele nieuwe staalconstructies worden gebouwd", aldus Tuinder. "Als we straks echt op stoom zijn met de renovatie, zijn hier driehonderd tot driehonderdvijftig van onze mensen  actief."

Voor een zogeheten Wall of Fame konden de aanwezigen deze middag groepsgewijs foto's laten maken met daarbij wensen voor de toekomst van het project. Het is de bedoeling dat daar later selfies op komen.

Deel dit artikel