Maarten Steinbuch in 'zijn' vergaderkamer in Hotel Eindhoven. Foto | Bart van Overbeeke

TU/e-professor meters groot in graffiti vereeuwigd

Zijn smoel terugzien in de media, van ochtendkrant tot kijkbuis, daar is Maarten Steinbuch inmiddels wel aan gewend. Maar vereeuwigd worden in graffiti - dat was nieuw voor de TU/e-hoogleraar Werktuigbouwkunde. Het immense portret siert een van de vijf nieuwe kleine vergaderruimtes van Hotel Eindhoven, samen met die van onder anderen ontwerper Piet Hein Eek en voormalig Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband.

Topkok Dick Middelweerd, zwemmer Pieter van den Hoogenband, ontwerper Piet Hein Eek, dj Sander van Doorn en wetenschapper Maarten Steinbuch: allen hebben ze volgens hoteldirecteur Rick Polman “in hun vakgebied hun stempel op deze regio gedrukt”.

Reden voor het hotel om dit volgens Polman “illustere vijftal” te laten vereeuwigen in vijf individuele graffitikunstwerken, met de bekende toekan van de hotelketen in een bijrol, gemaakt door Studio Giftig. Kasper van Leek en Niels van Swaemen van deze studio zijn onder meer bekend van ‘Silly Walk Eindhoven’, het eerbetoon aan John Cleese in het Dommeltunneltje aan de zuidkant van de TU/e-campus.

Steinbuch hoefde niet lang na te denken toen Polman hem afgelopen februari benaderde met de vraag of hij wilde figureren: “Gaaf, met plezier!”, was het bondige, maar enthousiaste antwoord van de universiteitshoogleraar.

Dinsdagmiddag werden de portretten, in het bijzijn van vier van de vijf hoofdpersonen (op Piet Hein Eek na), onthuld. Ieder mochten ze met een persoonlijke VIP-pas ‘hun’ vergaderruimte openen. Met 040 Seats & Offices, zoals het vergader- en flexwerkconcept is gedoopt, mikt Hotel Eindhoven vooral op jonge business nomads, start-ups en forenzen.

Steinbuch - volgens de graffitikunstenaars vanwege zijn bril en baard veruit de lastigste van de vijf geportretteerden - is onder de indruk van de wandschildering. “Maar ik kijk wel een beetje streng, vind je niet?” De hoogleraar zegt nog geen ervaring te hebben met zakelijke afspraken of het anderszins werken in een hotel aan de snelweg, maar hij sluit niet uit de 'Steinbuch-kamer' in de toekomst wel eens te zullen gaan gebruiken.

Naast de deur van elk van de vijf ruimtes - die per uur of dag(deel) geboekt kunnen worden - hangt een korte biografie over de geportretteerde.

Deel dit artikel