Bijna 9.900 nieuwe leden voor studentenverenigingen

Bijna 9.900 nieuwe leden voor studentenverenigingen

Ondanks alle verhalen over wangedrag en harde ontgroeningen tellen de studentenverenigingen dit jaar ongeveer evenveel nieuwe leden als vorig jaar. In totaal zijn het er 9.864, meldt de Landelijke Kamer van Verenigingen. Ook bij de Eindhovense studentengezelligheidsverenigingen is sprake van continuïteit of lichte groei.

door

In september 2016 telde de LKvV ook ‘ruim 9.800’ nieuwe leden. De verenigingen krimpen dus niet, ook al is een studie tegenwoordig duurder en ligt er meer druk op studenten om snel hun diploma te behalen.

Aan de andere kant profiteren de 47 verenigingen van de LKvV nauwelijks van de groei van het aantal eerstejaars in het hoger onderwijs. Sinds de dip van 2015 zijn er veel meer studenten bijgekomen, terwijl het aantal ‘feuten’ ongeveer gelijk is gebleven.

Het Eindhovens Studenten Corps heeft volgens Sem Quadvlieg, secretaris van de Senaat, geen last gehad van bijvoorbeeld de perikelen rondom het Groningse Vindicat. Er zijn bij de vereniging dit jaar zo'n 85 eerstejaars geïnaugureerd, ongeveer evenveel als vorig jaar. Het E.S.C heeft volgens Quadvlieg nu meer dan vierhonderd leden.

Ook bij SSRE is sprake van een continuïteit, met ongeveer tachtig nieuwkomers en een totaal van zo'n 360 leden. Dit aantal is volgens vice-praeses Lisanne Kuntz gelijk aan voorgaande jaren. Ze voegt er nog aan toe: "Ondanks dat wij op het moment van de Intro als enige studentenvereniging nog in de lelijke, maar vertrouwde Bunker zaten, heeft dit dus geen invloed gehad op het aantal inschrijvingen". 

Demos is de Bunker al een poosje uit en sluit niet uit dat dat - vanwege zijn grotere zichtbaarheid in de binnenstad - mogelijk heeft bijgedragen aan een lichte groei. Ook de afgelopen intro was volgens president Bennert Smit drukker bezocht dan die van vorig jaar. Een exact aantal van de nieuwe aanwas wil hij niet geven, "dat houden we liever binnen onze organisatie". Wel wil hij kwijt dat Demos nu rond de driehonderd leden heeft. 

Excessen

Traditionele studentenverenigingen lagen de afgelopen tijd onder vuur door verhalen over excessen bij ontgroeningen en seksisme in de studentencultuur. Met name het Groningse studentencorps Vindicat begon hiervoor symbool te staan, maar ook elders kwamen verenigingen ongunstig in het nieuws.

LKvV-voorzitter Matthijs Kneepkens benadrukt in zijn persbericht de voordelen van het lidmaatschap. Zo hebben oud-leden na afstuderen misschien wel een streepje voor op de arbeidsmarkt: “Werkgevers zijn steeds meer op zoek naar hoogopgeleide studenten die zich naast hun studie hebben ontplooid, bijvoorbeeld door het opdoen van bestuurservaring. Een studentenvereniging biedt alle leden deze mogelijkheid.”

Ook de woningnood onder studenten kan hen in de armen van de verenigingen drijven, aldus de LKvV. “Lid worden van een vereniging betekent dat een nieuwe student de mogelijkheid krijgt om in een verenigingshuis te komen wonen”, zegt Kneepkens, “wat de kans op het vinden van een kamer op korte termijn aanzienlijk vergroot.”

Maar het allerbelangrijkst is toch de gezelligheid. “Verenigingen zijn al vanaf het begin van de negentiende eeuw de plek waar verschillende studenten elkaar leren kennen en vriendschappen voor het leven ontstaan”, aldus de LKvV.

Deel dit artikel via je socials