1: Li Rivier, Yangshuo

En hoe is het in Shanghai?

Een paar weken geleden begon ik aan het grootste avontuur van mijn leven, een half jaar studeren in een van ’s werelds grootste steden, Shanghai. Ik ben eerst drie weken door China gereisd samen met een goede vriendin, om alvast kennis te maken met dit intrigerende land. Ze spreken hier bijna geen Engels, maar door goede hostels en een reisgids was dit heel goed te doen. De meeste Chinezen zijn erg vriendelijk en behulpzaam, al is het gerochel en gespuug op straat dat vooral veel mannen doen natuurlijk niet erg fris.

door

In september ben ik begonnen op Tongji University en de campus hier is echt een hele fijne plek. Door het vele groen, leuke zitplekjes en de vele studenten (en ook heel veel katten!) die hier wonen en rondlopen is het hier erg gezellig en levendig. Mijn (gedeelde) kamer is ook op de campus, ik vond dit wel zo gemakkelijk en het is heel goedkoop! Het Chinese eten is over het algemeen erg lekker, alleen sla ik de varkenssnuitjes en kippenklauwtjes wel liever even over.

Ik volg vakken over Chinese architectuur en stedenbouw en ik doe hier een ontwerpproject waarbij we samen werken met een bijzonder winkelcentrum, K11 Art Mall. We richten ons op de beleving van ruimtes met als opdracht het ontwerpen van een installatie als ruimtelijke interventie. Ook ben ik begonnen met Chinese taalles. Met de hele klas babyachtige geluiden maken zoals ‘bababa’ en ‘gegege’, in een poging de vele verschillende klanken onder de knie te krijgen, was vooral erg grappig. 

Ik vind het heel leuk om de stad te verkennen, het is echt heerlijk om door de drukke straten te lopen of te fietsen. Dit is natuurlijk wel even een verschil met Eindhoven, er is hier zo veel te zien. Ook uitgaan is wel even wat anders, er zijn veel fancy clubs waar regelmatig feestjes zijn met gratis entree en drank. Er is zelfs een club waar haaien zwemmen..

Volgende week is het hier de ‘golden week’, dat betekent vakantie voor een heleboel Chinezen, en dus mega drukte bij alle Chinese trekpleisters. Hoewel reizen wordt afgeraden ga ik het er toch op wagen, op naar bijzondere rotsstructuren en de langste glazen brug ter wereld in het Zhangjiajie National Forest Park!  

Deel dit artikel via je socials