Stella Vie geparkeerd. Archieffoto | Bart van Overbeeke

Komt Stella Vie op tijd uit Azië voor World Solar Challenge?

Solar Team Eindhoven heeft dikke pech in de aanloop naar de World Solar Challenge die op 8 oktober in Australië van start gaat. Het transport van zonnewagen Stella Vie én het batterijenpakket gaat niet volgens plan. Het is niet het enige studententeam met vertraging. “Een rampjaar voor Solar Teams.”

Stella Vie en de kist met materialen staan in Singapore, het batterijenpakket staat in Kuala Lumpur en het team is al in Darwin. “Een heel vervelende situatie”, zegt Beatrix Bos, woordvoerder van STE. “Nu zowel de auto als de batterijen vast staan in Azië, neemt de spanning bij ons wel toe. Het is heel lastig om invloed uit te oefenen wanneer je niet op hetzelfde continent bent. We bellen veel, hebben contact met alle partners en de Nederlandse ambassade. Ook treffen we voorbereidingen dat we straks, als we de spullen hebben, heel snel de accu in de auto kunnen zetten. Tegelijkertijd werken we aan een plan B.”

Op 25 augustus zou de wagen in Darwin aankomen, twee weken geleden. De vertraging is niet aan één probleem te wijten. Bos: “De douane doet moeilijk, de vliegtuigmaatschappijen hebben opeens geen plaats voor bagage van deze afmeting, er komt een feestdag tussendoor.” Dat vliegtuigmaatschappijen extreem voorzichtig zijn met batterijvervoer is bekend. STE heeft haar accu in een speciaal beveiligde kist verpakt, samen met de accu van Delft. “We hebben toestemming van de Nederlandse overheid om dit zo te vervoeren”, zegt Bos, die echt niet weet wat ze nog meer hadden moeten regelen.

De communicatie met vliegtuigmaatschappijen is ook niet simpel. “Vooraf was er wel een akkoord op onze afmetingen van de transportkisten. Maar toch zei de vliegtuigmaatschappij in Kuala Lumpur dat het niet past. En een wel geschikt vliegtuig was al vol.” In totaal zijn al acht vluchten vergeefs geprobeerd.

STE is niet het enige team met vertraging. Bos weet dat Delft en Twente en de Duitse teams uit Bochum en Aachen soortgelijke problemen hebben. “Het is een troost dat we niet alleen zijn en dat het niet aan onze organisatie ligt’, vindt ze. “ Maar het wachten duurt lang en de planning, die altijd al krap is, komt in het geding.”

Een alternatief plan is een compleet nieuwe accu te bouwen in Sydney. De nieuwe cellen zijn daarvoor gereserveerd en ook wordt gezocht naar een bedrijf die ze aan elkaar kan lassen. Maar vooralsnog houdt STE hoop en focust ze op de aankomst van Stella Vie. Deelname aan de World Solar Challenge is pas in gevaar als dat niet is gebeurd op 26 september.

Update 9 september: zonnewagen Stella Vie is inmiddels gearriveerd in Australië, meldt het team op zijn Facebookpagina.

Deel dit artikel