Zandsculpturen maken: “Jammer van het armpje”

“De draak op een rots was indrukwekkend”, zegt Esther van Kalken van Studium Generale, “en heel jammer was het dat op het laatste moment bij een groepje de arm van hun eekhoorn afbrak.” De sfeer bij de workshop zandsculpturen maken was volgens de programmamaakster heel goed en alle twintig deelnemers –internationals en Nederlanders- waren erg enthousiast.

door
foto Rien Meulman

Iets meer dan een halve kuub zand bracht instructeur Jasper Boekbinder afgelopen dinsdagavond naar de Markthal op de TU/e-campus. Dat is speciaal jong rivierzand en komt uit een put aan de Waal bij Tiel. In een kubusvormige mal van 50 bij 50 bij 50 centimeter moeten de deelnemers eerst dit zand ‘compacten’.

Het zand is hoekig van vorm, dat blijft lekker stevig staan. “Huizen bouw je ook niet van ronde knikkers”, legt Boekbinder uit. “In goed aangestampt jong rivierzand kun je zelfs een tunnel graven.”

Of het beeld slaagt, hangt af van de ‘kunst van het weghalen’. “Het beeld zit er al in”, zegt de instructeur. “Het is een kwestie van het juiste gereedschap gebruiken voor wat je tevoorschijn wilt halen.” Paletmessen, plamuurmessen, kwastjes en natuurlijk de voor de hand liggende emmertjes en schepjes zijn de voornaamste hulpmiddelen. Wie een bolvorm wil maken, gebruikt een ‘Willysphere’.

Boekbinder kan precies uitleggen wie dit werktuig ontwikkelde, maar wij willen dat nu niet weten. We willen zien hoe er gewerkt werd en wat de resultaten zijn. Videomaker Rien Meulman legde het voor Cursor vast.

Foto | Rien Meulman

Deel dit artikel