Bij de Blue lagoon tijdens een weekend in Bintan, Indonesië. Foto | Privé-archief Laura Bijl

En hoe is het in Singapore?

Als Industrial Design student heb ik in mijn derde bachelorjaar een semester om mijn eigen leeractiviteit te kiezen. Een langere tijd in het buitenland wonen leek me een onwijs gave ervaring en zo begon dit avontuur. Na een halfjaar voorbereiden, vertrok ik naar Singapore om een semester te studeren aan de National University of Singapore (NUS). Momenteel zit ik hier al bijna twee maanden en vermaak me nog steeds prima.

door
foto Privé-archief Laura Bijl

Hier wonen is wel anders dan op kamers zitten in Eindhoven. Net als een groot deel van de andere studenten woon ik in University Town (UTown). Het ligt naast de campus waar alle faculteiten zijn. UTown bestaat vooral uit woontorens en faciliteiten voor studenten, zoals een zwembad waar je de tijd voor of na college kan doorbrengen. Bijna elke week vindt er ook een activiteit plaats zoals dansoptredens, concerten, sportwedstrijden en fairs waar je alles te weten kunt komen over het studentenleven hier.

Ik kon niet kiezen waar ik wilde wonen, maar ben achteraf heel blij dat ik in Residential College 4 (RC4) geplaatst ben. Hier woon ik samen met bijna zeshonderd andere studenten, vooral Singaporezen. We zijn verdeeld in vijf houses en elk huis bestaat uit drie verdiepingen. Elke week is er wel een huisevenement om de mensen te leren kennen of juist nieuwe vrienden te spreken. De afgelopen twee weken hebben we ‘Angels and Mortals’ gedaan. Naast aardig zijn en elkaar eten geven, werden er ook hele interieurs inclusief kamerdeuren verplaatst. Dan moet je maar zien hoe je je bed weer in de lift zet en mee terug neemt naar de elfde verdieping.

Bijna elke avond is er ook supper. Iedereen geeft zijn bestelling door en rond middernacht staat dan de tafel in de lounge vol met cheese fries en milk tea. Veel Singaporezen zien dit als een studiepauze, waarna ze nog een paar uurtjes door studeren.

Ontbijt en avondeten wordt ook geregeld in RC4. Elke dag is er keuze uit Maleis, Indiaas, noedels, Aziatisch en iets wat westers voor moet stellen. Zo word ik verplicht om elke dag nieuwe gerechten uit te proberen, meestal smaakt het goed. We eten allemaal in een grote zaal, waar altijd wel een bekende zit om je dag mee te bespreken of nieuwe activiteiten mee te plannen, zoals reizen naar het buitenland met andere uitwisselingsstudenten.

Deel dit artikel