En hoe is het in Brisbane?

Toen mijn mentor me een half jaar geleden vroeg waar ik graag op stage zou willen, had ik al snel een antwoord klaar. Ik heb Australië altijd een interessant land gevonden, maar net iets te ver om zomaar eens naar toe te gaan. Deze stage leek me een perfecte gelegenheid om naar ‘Down Under’ af te reizen! De Biomechanics and Spine Research Group aan de Queensland University of Technology in Brisbane leek me bovendien erg interessant.

door
foto Privé-archief Sanne van Hoogstraten

Ik had nog geen duidelijk beeld bij Brisbane, ik dacht bij Australië eerder aan Melbourne of Sydney. Ik had ontzettend veel zin om te vertrekken en om ervaring op te doen in het orthopedisch onderzoeksgebied, Brisbane te ontdekken en de uitdaging aan te gaan om een tijd aan de andere kant van de wereld te wonen.

Na een paar maanden geregel en flink wat papierwerk stond mijn stage in Brisbane vast. Ik ben warm verwelkomd in de onderzoeksgroep. Mijn opdracht bestaat uit het creëren van een model dat adaptatie van corticaal bot kan voorspellen wanneer het bot bijvoorbeeld mechanisch wordt belast of wordt behandeld met bepaalde medicijnen tegen osteoporose. Het project is ontzettend leuk en leerzaam. Er zitten veel internationale studenten in de onderzoeksgroep en we hebben het erg gezellig op kantoor. Ook ondernemen we veel samen, zo is de wekelijkse VrijMiBo niet te missen en gaan we samen surfen en weekendjes weg.

Na de stagedagen van negen tot vijf, probeer ik regelmatig een eettentje of café uit met de onderzoeksgroep of huisgenoten, of ga ik zwemmen in het prachtige zwembad op de campus. Verder probeer ik optimaal gebruik te maken van de weekenden om (de omgeving van) Brisbane te verkennen. Ik vind de stad heel bijzonder, heel mooi en heel prettig om in te wonen. De verschillende wijken hebben ieder een heel ‘eigen’ sfeer, maar overal voelt het erg relaxed aan en de mensen zijn open en behulpzaam. Mijn stageplek, QUT Gardens Point, bevindt zich langs de botanische tuinen en het centrum, ik geniet elke dag van de wandelroute naar stage!

Het is hier redelijk heuvelachtig en er heerst niet zo’n fietscultuur als in Nederland, dus ik doe alles te voet of per ferry. Brisbane staat namelijk bekend om de brede rivier die pal door de stad loopt, ook dit maakt de stad en zijn geschiedenis van overstromingen bijzonder. Er zijn mooie natuurparken en stranden in de omgeving van Brisbane te vinden, ik heb al veel wandelingen gemaakt in Springbrook National Park, Mount Coot-Tha, Minyon Falls in Night Cap en Noosa.

Het bevalt hier dus ontzettend goed! Ik geniet er enorm van en de tijd vliegt voorbij, nog maar twee maanden stage te gaan. Daarna stapt mijn vriend ook in het vliegtuig en gaan we samen de oostkust van Australië verkennen, ook daar heb ik ontzettend veel zin in. Ik kan elke student aanraden een periode in het buitenland te studeren als je de kans krijgt, ook al kost het wat meer of zou je een vergelijkbaar project ook in Nederland kunnen doen. De persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt tijdens zo’n avontuur is het dubbel en dwars waard!

Deel dit artikel via je socials