Soup & Stuff | “Het mag wel wat vaker Jolanda-tijd zijn”

Degelijke Hollandse kost stond er vroeger bij de familie Snelders, stipt om vijf uur ’s middags, op tafel. “Het eten was bij ons geen culinaire aangelegenheid”, lacht Jolanda Snelders, directeur bedrijfsvoering van de faculteit Werktuigbouwkunde. Ook in haar leven van nu speelt eten niet altijd de rol die het - en meer nog: die zíj - verdient. “Ik gun mezelf er de rust niet altijd voor.”

door
foto Rien Boonstoppel

Als íemand zich enthousiast toont om deel te nemen aan deze fonkelnieuwe rubriek, dan is het Jolanda Snelders wel. Een groene minestronesoep wil ze inbrengen: “Vegetarisch, caloriearm, hydraterend, kleurrijk, smakelijk en heel gezond” (zie het recept verderop). Ze draagt gezondheid en vitaliteit dan ook hoog in het vaandel (getuige ook haar inzet voor de commissie ‘Eten en drinken’ binnen het vitaliteitsprogramma van de TU/e) - al blijkt ze daarin zelf niet altijd een lichtend voorbeeld.

Vooral gezond eten zou in het drukke leven van deze 45-jarige wel wat meer aandacht mogen krijgen, bekent ze. “Ik heb een behoorlijk volle agenda, zit een groot deel van de dag in overleg. Daardoor neig ik ernaar om de hele dag door snelle, grijpklare tussendoortjes te blijven eten. Telkens kleine beetjes: de dag gezond beginnend met een rijstwafel, wat fruit - maar naarmate de dag vordert, vaak ook net iets teveel chocolade en dergelijke in de middag.”

Ook een fatsoenlijke avondmaaltijd schiet er nog wel eens bij in. “Ik ben alleen, er is thuis niemand die in dat opzicht iets van me verwacht.” En dat blijkt tricky, getuige de regelmatige vlugge hap, onderwijl wat mails wegwerkend aan de keukentafel. Schuldbewust: “Ook daarin moet ik, zeker als directeur, eigenlijk een beter voorbeeld geven. Naar medewerkers draag ik uit dat het hebben en houden van een goede balans tussen inspanning en ontspanning heel belangrijk is om goed te kunnen blijven presteren. Ik heb in mijn loopbaan zelf snel carrière gemaakt, waarbij ik geen spijt heb van de vele tijd die ik daarin heb geïnvesteerd. Maar ik heb daardoor wel een beetje een vreemd leefpatroon ontwikkeld.”

'Ik gun mezelf' klinkt meteen heel anders dan 'ik moet' of 'ik wil'

Jolanda Snelders
Directeur bedrijfsvoering Werktuigbouwkunde

Ze probeert haar leven te beteren, voegt ze er snel aan toe. “Want ik vind een gezonde levensstijl wel belángrijk. Het is een kwestie van doen.” Oktober werd voor haar dan ook geen Stoptober, maar Startober. Die exercitie werd trouwens “niet über-succesvol”, bekent ze lachend: “Maar ook dat is een bepaalde mate van vooruitgang, aandacht ervoor hebben. En dat probeer ik niet te bereiken via ‘ik moet’ of ‘ik wil’, maar door met mezelf afspraken te maken op basis van ‘ik gún mezelf een gezonde levensstijl’. Dat klinkt en voelt meteen heel anders en is prettiger om haalbare acties aan te koppelen.”

Sowieso probeert ze zichzelf steeds minder druk op te leggen. “Ik ben altijd een actieve hardloper geweest, trailrunning vooral; afgelopen zomer zou ik onder andere meedoen aan een bergmarathon in de Vogezen. De voorbereidingen gingen goed tot mei; toen werd ik heel erg verkouden en daar kwam ik niet makkelijk vanaf. Toen dacht ik: ‘Waarom laat je al die doelen niet even los? Je hebt het al zo druk, je hóeft niet altijd te presteren. Het mag wel wat vaker Jolanda-tijd zijn’.”

Nu, wat maanden verder, maakt ze weer meer tijd om te sporten. Golfen (sociaal) en vooral hardlopen (sportief), “je kunt zelf bepalen wanneer je gaat”. Nu die aandacht voor het eten nog. Want ze wéét: als ze er dan een keer de tijd voor neemt, dan zet ze ook echt wat neer. “Ik kan heel goed gezonde maaltijden maken.” Maar chocolade hè, haar ultieme guilty pleasure. Liefst met veel erin: noten, alles. En dan niet één of twee stukjes, “nee, gewoon in één keer doorpakken. Meters maken.”

Lees meer over Jolanda onder het recept.

Soup

Groene minestronesoep van Jolanda - deze week in elk geval alle dagen verkrijgbaar in de kantine van Gemini en op sommige dagen ook op de andere locaties.

Het mooie aan dit recept is dat de soep gemakkelijk te maken is en dat de genoemde groenten en kruiden naar eigen smaak en inzicht kunnen worden ingeruild voor iets anders.

De kracht van dit recept zit in de kaaskorst. Dus als je thuis eens een stuk Parmezaanse kaas hebt geraspt, gooi de korst dan niet weg, maar bewaar hem voor een soep als deze. De korst zit namelijk vol smaak en geeft vegetarische soepen pit.

Voor 4 kommen soep
Bereidingstijd: binnen 30 minuten

Benodigdheden
- 1 el extra vergine olijfolie
- 1 middelgrote prei
- 2 grote stelen bleekselderij
- 3 tenen knoflook
- ½ tl gedroogde oregano of Italiaanse kruidenmix
- ¼ tl gemalen zwarte peper
- ¼ tl zout
- 1 l kippenbouillon of, voor vegetarisch: groenten/kruidenbouillon
- 100 g spinazieblaadjes
- 150 g snijbonen
- 50 g orzo of pasta (of vermicelli)
- 1 stuk (5 cm) Parmezaanse kaaskorst
- 15 g bladpeterselie
- 35 g doperwtjes
- Topping: geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze
Snijd de prei en bleekselderij in de lengte doormidden en daarna in dunne ringen. Goed afspoelen in een vergiet. Verwijder de puntjes en eventuele stugge draden van de snijbonen en snijd daarna schuin in stukjes. Hak de knoflook en bladpeterselie fijn.

Zet een grote soeppan op een middelhoog vuur en verhit de olie. Doe de prei, bleekselderij, knoflook, oregano, peper en zout erbij, roerbak gedurende 4 minuten of tot de groenten zacht beginnen te worden.

Giet de bouillon erbij, plus de spinazie, snijbonen, pasta en de kaaskorst. Zet het vuur hoger om alles aan de kook te brengen. Zet het daarna weer lager. Bedek de pan en laat 8 minuten doorkoken tot de groenten en pasta gaar zijn.

Roer de bladpeterselie en doperwtjes door de soep. Doe de deksel weer op de pan en laat nog eens 2 minuten doorkoken. Verwijder de toegevoegde kaaskorst.

Schep de soep in 4 kommen en bestrooi elke kom met een lepel Parmezaanse kaas.

& Stuff

Tot slot: drie prikkelende persoonlijke vragen voor Jolanda uit Cursors glazen voorraadpot, terwijl aan het aanrecht de culinaire puntjes op de i worden gezet.

Welk vak zou je willen doceren en waarom?
“Eigenlijk zou ik helemaal geen docent willen zijn, maar als ik dan toch een vak moet geven, dan graag hospitality. Naast mijn reguliere werk ben ik tot een jaar of vijf terug ook reisleider op singles-reizen geweest. Tussen de mensen in staan, samen een mooie beleving maken, daar ruimte voor maken; dat zou ik ook aan andere mensen willen meegeven. Les 1, zonder twijfel: doe dingen vanuit je hart. Passie is the key to success.”

Wat waarderen je vrienden in jou?
“Dat ze altijd bij mij terechtkunnen voor een luisterend oor. En dat ik snel enthousiast ben om iets mee te gaan doen. Mijn overbuurvrouw appte daarstraks of ik zin heb in een borrel of wijntje vanavond. Tuurlijk, daar hoef ik niet over na te denken. Ik ga ook graag naar de film, of liever nog naar buiten; golfen, een boswandeling maken. Het lukt me ook best goed om daar, ondanks mijn volle agenda, tijd voor te maken - al kan ik na afloop om elf uur ’s avonds evengoed nog wel weer doorgaan met het wegwerken van mijn mails. Dat is de prijs die je soms betaalt als je een bepaalde flexibiliteit wilt houden."

Wanneer zweeg je toen je eigenlijk je mond had moeten opentrekken?
“Ik zou het niet weten, ik ben niet zo’n zwijgzaam type. Maar ik heb het hart ook niet op de tong. Ik denk goed na over wat ik zeg - anders is het gewoon geluid en komt de boodschap niet altijd aan. Soms is het beter om niet meteen te reageren, om iets even te laten bezinken en ook een ander daarvoor de ruimte te geven. Maar ik laat dingen niet lang onuitgesproken, daar krijg je meestal spijt van; op de een of andere manier belemmert het je toch om prettig te kunnen functioneren."

Over Soup & Stuff

Elke drie weken interviewen we een TU/e’er in de keuken; over eten, over wat hem of haar beweegt en bezighoudt, of wat er verder ter tafel komt. Ook deelt hij of zij zijn of haar favoriete soep, die in de week dat het interview verschijnt, te koop is in één of meerdere kantines van cateraar VITAM op onze campus. Alle interviews en recepten vind je hier.

Deel dit artikel