Bianca Magielse. Foto | Rien Boonstoppel

Soup & Stuff | “Iemand die écht goed bezig is, kookt op gevoel”

Bianca Magielse heeft, als ze heel eerlijk is, een hekel aan koken. Waarom deze secretaresse en medewerker frontoffice bij Dienst Huisvesting dan toch aan onze soeprubriek meedoet? Omdat haar dat was gevraagd en omdat ze graag een uitdaging aangaat om zo haar "innerlijke kritische stem de mond te snoeren". Het resultaat: een heerlijke zoete pompoensoep.

“Mijn vriend is degene die uitgebreid kookt bij ons. Ik zie het als een noodzakelijk kwaad”, vertelt Magielse terwijl ze het pompoenvruchtvlees in stukjes snijdt. “Ik kook ook wel eens en ik kán het best wel, maar ik vind er niks aan om de hele dag in de keuken te staan. Dan besteed ik mijn tijd liever aan andere hobby’s als het kijken van series, spelen van games, bloggen, lezen en wandelen. Ik kan goed de recepten volgen, maar iemand die écht goed bezig is, kookt op gevoel en proeft of er nog bepaalde ingrediënten bij moeten.”

Haar collega’s denken vaak dat ze juist wel graag kookt. “Dat komt doordat ik vaker eten van thuis meeneem, zoals pasta- of rijstgerechten. Maar dat heeft mijn vriend dan gemaakt, haha.” Ze krijgt ook wel eens tips van haar vriend. “We koken geregeld samen en dan weet hij vaak hoe we de smaak nog kunnen verbeteren.”

Een eigen specialiteit heeft ze niet. “Ik ben meer van het makkelijke. Met mijn verjaardag maak ik bijvoorbeeld een kwarktaart.” Lachend: “Geen taarten die lang in de oven moeten, daar kan veel te veel bij misgaan.” Magielse houdt wel van lekker eten opeten en het liefst eet ze dan 'wintergerechten': "Soepen, een lekkere chili con carne of stoofvlees".

Lees meer over Bianca onder het recept.

Soup

Pompoensoep van Bianca - deze week dagelijks verkrijgbaar in Atlas en op sommige dagen ook op de andere locaties.

Voor circa 6 borden
Bereidingstijd: ongeveer 50 minuten

Benodigdheden
- 1 kilo pompoenvruchtvlees (bij voorkeur geen flespompoen)
- 1 teentje knoflook
- 1 prei
- 1 ui, gesnipperd
- 2 sneetjes geroosterd brood, in blokjes gesneden
- 5 dl melk
- 3 dl kipbouillon
- 2 theelepels tijm
- 2 theelepels peterselie
- snufje nootmuskaat
- 1/8 l slagroom
- peper
- zout

Bereidingswijze
Snijd de prei en het pompoenvruchtvlees in kleine stukjes. Spoel de prei goed af. Hak de knoflook fijn. Rooster de twee sneetjes brood en snijd ze in kleine stukjes.

Zet een soeppan op een middelhoog vuur en verhit de olie. Fruit de ui en voeg daarna de prei en de kruiden toe. Roerbak de prei totdat deze zacht wordt en voeg het pompoenvlees toe.

Giet de bouillon erbij zodra de pompoen zacht begint te worden. Zet het vuur hoger om alles aan de kook te brengen. Zet het vuur vervolgens lager en voeg de melk en het geroosterd brood toe. Hierna laat je de soep met de deksel op de pan 20 minuten zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn.

Haal de soep van het vuur af en pureer alles met een staafmixer of in een blender. Zet de pan weer op het vuur en voeg de slagroom toe. Breng de soep eventueel op smaak met zout en peper.

Schep de soep in de kommen en strooi er wat peterselie op. Wanneer je de soep wil invriezen, doe je dat voor het toevoegen van de slagroom. Deze voeg je dan pas toe wanneer je de soep opnieuw opwarmt.

& Stuff

Tot slot: drie prikkelende persoonlijke vragen voor Bianca uit Cursors glazen voorraadpot, terwijl aan het aanrecht de culinaire puntjes op de i worden gezet.

Wat zegt het stemmetje in je hoofd de laatste tijd?
“Nou, die stem probeer ik vooral wat stiller te krijgen. Iedereen heeft in een bepaalde mate wel een interne criticus, maar die van mij heeft heel lang té hard geroepen. Ik heb veel geduld voor anderen, maar voor mezelf minder. Ik sta, of beter gezegd stond, mezelf niet toe om fouten te maken. Dat stemmetje zei bijvoorbeeld ook: ‘waarom zou je hieraan meedoen, je kunt helemaal niet goed koken’. Maar omdat iemand zei dat het iets voor mij is en het me leuk leek, heb ik het toch gedaan. Het lukt me gelukkig steeds beter om die innerlijke stem de mond te snoeren.”

Van wie kreeg je je laatste WhatsAppje en wat stond erin?
“Dat was van Krista van den Boogaart, een oud-collega die bij Dienst Interne Zaken werkte. Dat gesprek begon met nieuwjaarswensen en eindigde met de vraag of we naar de bijeenkomst gaan van een vereniging waarvan we allebei lid zijn. Ik werk nu vijftien jaar aan de TU/e en ik had geregeld contact met haar. Toen Dienst Huisvesting en Dienst Interne Zaken samen in Atlas kwamen, zagen we elkaar dagelijks. We kunnen goed met elkaar opschieten. Ik vind het een voordeel dat we als diensten bij elkaar zitten; je hoort veel meer van waar iedereen mee bezig is en gaat sneller sparren.” 

Wie of wat bezorgt jou de slappe lach?
“Ik schiet heel snel in de lach. Dat kan zijn door iets wat mijn vriend of mijn collega’s zeggen. Sommige collega’s kunnen zo ad rem reageren, heerlijk. Ik heb ook heel hard moeten lachen om de oudejaarsconference van Claudia de Breij. Mensen moeten zichzelf en anderen niet altijd te serieus nemen. Ik houd van droge humor, maar ook van ‘doordenkertjes’ - woorden die meerdere betekenissen kunnen hebben.”

Over Soup & Stuff

Elke drie weken interviewen we een TU/e’er in de keuken; over eten, over wat hem of haar beweegt en bezighoudt, of wat er verder ter tafel komt. Ook deelt hij of zij zijn of haar favoriete soep, die in de week dat het interview verschijnt, te koop is in één of meerdere kantines van cateraar VITAM op onze campus. Alle interviews en recepten vind je hier.

Deel dit artikel