STE neemt Vie en Era mee naar het EK voor zonnewagens

Solar Team Eindhoven toonde vandaag zonnewagen Stella Era aan pers en zakenpartners, ’s ochtends in de markthal van MetaForum en ’s middags op de Automotive Campus in Helmond. Het nieuwe team is gepresenteerd en voor het eerst werden de praktische toepassingen naast het rijden getoond. Het lange-afstandrijden wordt deze maand nog getest bij de European Solar Challenge.

“In Australië heeft Solar Team Eindhoven de efficiëntie van Stella Era getoond, vandaag krijgen pers en partners de praktische toepassingen van de zonnewagen te zien,” zegt Mick van der Spoel, projectmanager van STE 2019. Hij demonstreerde voor de eerste keer live de features die het team in juli 2019 ook al als visie presenteerde. De focus lag destijds nog op de voorbereiding van de World Solar Challenge, de technologieën hebben ze in het afgelopen jaar doorontwikkeld. Ook stelt Van der Spoel het nieuwe studententeam voor.

Als een ware autoverkoper prijst Van der Spoel Stella Era nogmaals aan. “Deze auto geeft maximale vrijheid. Stel je een vakantie voor in Zweden waar je kampeert in de natuur. “s Avonds kun je netflixen op de batterij van de auto en bij het ontbijt kun je een kop Senseo-koffie zetten.”

Amber

Met de door de zon opgeladen batterij kun je nog meer doen, gaat hij verder: “In een land waar de laadpalendichtheid minder is dan in Nederland, kan Stella Era bijspringen om een elektrische auto op te laden.” Om dat te demonstreren is een BMW van Amber, het platform voor elektrische deelauto’s, in de buurt en wordt gedurende enkele minuten aangekoppeld.

Vanwege de veiligheid wordt het autonoom rijden niet in de Markthal getoond, maar heeft STE een presentatie op een scherm. Van der Spoel: “Era kan zien, denken en zelf doen. Via acht radars houdt ze alle dode hoeken in de gaten. Omdat we de daardoor gekregen data combineren met informatie over vrije parkeerplaatsen en zon- of schaduwplekken, kan ze nadenken en zonder bestuurder is ze in staat actie daarop te ondernemen.”

Nieuw team

Tot zover de stand van zaken. Aan het nieuwe Solar Team de eer de missie van Stella voort te zetten. Bij Kjell Revenberg (links op de foto) is de interesse voor het Solar Team al in zijn Intro vier jaar geleden gewekt. Zijn intropapa was destijds namelijk lid van STE. Nu hij nog maar weinig hoeft te doen om zijn bachelor Mechanical Engineering af te ronden, heeft hij tijd teammanager te zijn. Charlot Felderhof heeft haar bachelor Industrial Design op zak, was onlangs lid van de Centrale Intro Commissie en gaat komend jaar besteden als pr-manager van STE.

Felderhof verwacht dat de 20 leden van het nieuwe team, in plaats van de 26 van de vorige club, snel kunnen schakelen met elkaar. “Minder mensen betekent kortere lijntjes. Wel zijn alle functies binnen het team ingevuld, we missen niemand.” Aan welke verbeteringen het nieuwe team gaat werken is nog niet bekend: “We zitten eerst wel wat maanden in een brainstormfase. We zijn pas vorige week begonnen en staan nog open voor nieuwe ideeen.”

Europees kampioenschap

De eerstvolgende krachtmeting die het team op haar agenda heeft staan, is de European Solar Challenge (ESC). In het weekend van 18 en 19 september gaat STE met twee auto’s op pad naar Zolder, België. De vorige editie van ESC was STE voor het eerst deelnemer aan de wedstrijd die in de tussenliggende jaren van de World Solar Challenge in Australië wordt gehouden. Die vorige poging is helaas in het water gevallen.

“Het was erg slecht weer en de regen gaf kans op kortsluiting in de auto. We vonden het niet veilig genoeg om met Stella Vie door te rijden”, zegt Vincent Bolta, bij Team 2019 verantwoordelijk voor de software. “Stella Era is wel waterdicht”, verzekert hij, “ik heb zelf meegedaan aan de testen waarbij er water onder de wielkappen is gespoten. In ieder geval is de hardware van Era bestand tegen regen, of de wielen kunnen racen op een natte weg, is nog spannend. Er is een veiligheidsmanager die in geval van regen beslist of Era meedoet. Vie blijft bij regen in ieder geval in de garage staan.” Bolta heeft al gekeken naar de weersvoorspelling. “Het ziet er naar uit dat het bewolkt is op 18 september, maar dat kan best nog veranderen. We hopen op zon.”

Deel dit artikel