Nog onduidelijkheid over nieuwe licentievorm Adobe voor studenten

De onderhandelingen die SURF namens de TU/e met Adobe voert over een nieuwe licentie zijn afgerond. Er is echter nog onduidelijkheid over het gebruik van de Adobe Creative Cloud voor studenten. Op dit moment vindt hierover overleg plaats met de directie van SURF. Genoemde software wordt vooral gebruikt door studenten bij Industrial Design en Built Environment. Die maken zich zorgen. Indesign, Illustrator en Photoshop zijn de programma’s die zij gebruiken bij het maken van de posters en verslagen, waarmee ze hun vakken afsluiten.

door
foto Shutterstock/Foxartbox

De notebooks die TU/e-studenten aan het begin van hun studie krijgen aangeboden, zijn voorzien van allerlei software die zij gedurende hun studietijd nodig hebben. Zo staat er al jaren Adobe CC op, met programma's die vooral veel worden gebruikt bij Industrial Design en Built Environment. Mogelijk vervalt de licentie voor Adobe per 31 december voor studenten, want in een nieuw contract met de Amerikaanse softwareproducent wordt hierin niet meer voorzien. Op twintig computers in MetaForum is Adobe CC straks nog wel te gebruiken. Voor medewerkers van de TU/e blijft Adobe CC sowieso beschikbaar.

Benthe Keetels, masterstudent bij Industrial Design, werd vorige week woensdag 7 oktober via de nieuwsbrief van ID van deze aanpassingen op de hoogte gesteld en noemt het een groot probleem. Keetels: “Voor veel vakken moet ik een poster of report inleveren en die maak ik tot nu toe met een combinatie van Adobe Photoshop, Adobe Indesign en Adobe Illustrator, of ik maak een video die wordt geëdit in Adobe Premiere Pro en Adobe After Effects.”

Named user

De aanpassing van het contract is niet de wens van de TU/e, en ook niet van SURFmarket, de inkooptak van SURF, waarmee de TU/e hierover de onderhandelingen voert. Het wordt opgedrongen door Adobe zelf. Pieter Mandos is als contractmanager bij Information Management & Services (IMS) betrokken geweest bij dit overleg en geeft aan dat dit lastige onderhandelingen zijn. "De TU/e biedt studenten een notebook aan die is ingericht met de software die studenten nodig hebben voor hun studie. In het contract met SURFmarket, dat vanaf 31 december niet meer van toepassing is, zit een packagedeal waarbij door SURF werd gedoogd dat TU/e-studenten de Adobe-licentie kunnen gebruiken. In het nieuwe contract, dat al is opgesteld ter ondertekening, stelt Adobe dat er alleen met named user licenties mag worden gewerkt, en dat is gebaseerd op het aantal medewerkers van de TU/e. De invloed van de TU/e op het verloop van dergelijke onderhandelingen is maar beperkt", geeft Mandos aan.

De contractmanager is zich bewust van de enorme impact die het nieuwe contract heeft voor studenten en heeft gezocht naar alternatieven. Mandos: “Studenten kunnen bij SURFspot een Adobe CC-licentie bestellen tegen een gereduceerd tarief. Maar dat kost ze per jaar nog altijd 132,95 euro.” Op dit moment vindt overleg plaats op directieniveau tussen de TU/e en SURF om te onderzoeken of er nog andere oplossingen mogelijk zijn.

Alternatieven

Onderdeel van de onderhandelingen met Adobe was de mogelijkheid dat de faculteit Industrial Design honderd vouchers voor studentenlicenties (door te berekenen aan de student á 95 euro) zou aanschaffen. Jos Hermus, directeur bedrijfsvoering van Industrial Design, zegt dat deze optie niet meer van toepassing is omdat deze kortingen in het nieuwe contract niet zijn opgenomen. Hermus: “Wij willen nu, onder deze condities van Adobe, niet langer garant staan voor de afname van honderd programma’s. Daarom gaan we nu voor studenten alternatieven op ID-Wiki zetten en we vragen docenten rekening te houden met het feit dat studenten vanaf januari niet automatisch Adobe CC hebben.” Hermus wijst erop dat ID-studenten niet veel kosten hoeven te maken voor de aanschaf van boeken en zij zouden volgens hem dit Adobe-pakket dan ook kunnen zien als materiaalkosten.

Keetels is bekend met alternatieve softwareprogramma’s. “Maar in de ontwerpwereld wordt Adobe als de standaard ervaren”, zegt ze. De masterstudente vindt de alternatieven ook niet zo goed als Adobe. “Vergelijk bijvoorbeeld Paint met Adobe Illustrator. Daarbij heb je veel minder grafische mogelijkheden tot je beschikking. Het is een beetje als het vergelijken van Microsoft Word met Notepad. Het alternatief is er wel, maar is niet volledig toereikend.” 

Kwaliteit

Om voor Adobe straks naar MetaForum te moeten gaan, is iets wat Keetels niet ziet zitten. “Alle tweehonderd studenten die nu bezig zijn met hun Final Bachelor Project moeten een verslag maken waar dezelfde deadline voor geldt. Ik schat dat er per semester in totaal zevenhonderd verslagen moeten worden ingeleverd waarbij Adobe mogelijk gebruikt wordt. Als iedereen dat via de twintig computers in MetaForum moet doen, voorzie ik problemen.”

De ID-studente is ook bang dat hiermee de kwaliteit van de faculteit gevaar loopt. “De docenten hebben een bepaalde verwachting van ons met betrekking tot presentaties en grafisch eindresultaat, en het zou jammer zijn als de kwaliteit daarvan omlaaggaat omdat er andere software moet worden gebruikt. Verder is het zonde als de nieuwe generatie ontwerpers niet leert omgaan met wat in onze wereld toch de standaard is. Het goed kennen van deze programma's is volgens veel masterstudenten juist één van de grote voordelen die wij als technisch productontwerpers hebben op de arbeidsmarkt.” 

Built Environment

Directeur bedrijfsvoering Suzanne Udo van de faculteit Built Environment is “zeer onaangenaam verrast” door de gang van zaken. Zij is pas zeer laat op de hoogte gebracht van deze ontwikkeling. “Het is treurig dat wij bij Built Environment, toch een heel grote gebruiker van deze software, niet door IMS betrokken worden bij de totstandkoming van het nieuwe contract. Verder kan ik er nog niets over zeggen, ik moet me bezinnen op de mogelijkheden die er nog zijn.”

Dennis Raijmakers, directeur Information Management bij IMS, heeft een verklaring voor het pas laat op de hoogte stellen van Built Environment. "Deze software is alleen in de basis image opgenomen bij Industrial Design en daardoor is het voor IMS niet zichtbaar hoe groot het gebruik is bij andere faculteiten, zoals Built Environment. We zijn nu ook in contact met deze faculteit om de impact goed in kaart te kunnen brengen."

Op dit moment lopen de onderhandelingen met SURF over de Adobe-licentie nog, laat  Raijmakers weten. Zodra er meer bekend wordt, zal Cursor hier direct melding van doen.

Deel dit artikel