Het team van Recover@Home. Foto | Recover@Home

Recover@Home wil helpen bij revalidatie na corona

Veel mensen die met corona in het ziekenhuis hebben gelegen, hebben thuis nog een zware revalidatie voor de boeg. Studententeam Recover@Home wil een online platform bouwen waarmee zorgverleners het herstel van deze patiënten op afstand in de gaten kunnen houden en begeleiden. Daarvoor kunnen ze nog wel wat extra handjes gebruiken.

door
foto Recover@Home

Na de eerste golf van het nieuwe coronavirus COVID-19 werd al snel duidelijk dat veel patiënten nog lange tijd kampen met extreme vermoeidheid en kortademigheid. Het gevolg is dat een grote groep mensen begeleiding nodig heeft bij hun revalidatie, in een tijd dat ziekenhuisbezoek in verband met besmettingsrisico’s zo veel mogelijk moet worden beperkt en er in ziekenhuizen efficiënt moet worden omgegaan met de capaciteit. Daar komt nog bij dat het ziekenhuis met name voor voormalig IC-patiënten een traumatische plek is geworden, benadrukt teammanager Jerome Baart van het nieuwe studententeam Recover@Home. “Dat is een bekend fenomeen; Post Intensive Care Syndroom wordt dat trauma genoemd.”

Dat alles maakt dat - voor zover dat kan - thuis revalideren voor deze groep patiënten in principe de voorkeur heeft, vertelt Lieke Luiken, hoofd PR van Recover@Home. ”Het zou daarom helpen als patiënten thuis bijvoorbeeld hun hartslag, spierkracht, longfunctie en zuurstofsaturatie kunnen meten, maar ook via vragenlijsten inzicht kunnen geven in hun mentale gesteldheid. Die gegevens zouden ze via ons online platform kunnen delen met zorgverleners.”

Digital twin

De afgelopen maanden hebben de zeven leden van het team, een initiatief van TU/e against COVID-19, geïnventariseerd welke eigenschappen dat platform volgens de zorgverleners zelf zou moeten hebben. “De volgende stap is om ook met de patiënten te praten om te leren waar zij behoefte aan hebben en ook wat ze juist níet willen”, zegt teammanager Baart. “Dat is tot nu toe lastig gebleken vanwege de privacy, maar we zijn daarover nog in gesprek met het Máxima Medisch Centrum.”

De ambitie is om een zogeheten digital twin van de patiënt te creëren, aldus Baart. “Dat is als het ware een digitale kopie van de relevante lichaamsdelen of -functies. Op basis daarvan kan de specialist in het ziekenhuis voorspellen hoe de patiënt op de behandeling zal reageren.” Om die ambitie waar te maken, is het team op zoek naar nieuwe leden. Naast BMT-studenten Luiken en Baart bestaat het huidige team uit nog twee studenten Biomedische Technologie, twee Automotive-studenten en iemand van Industrial Design. Baart: “We zouden het team graag willen kunnen opsplitsen in een deel dat zich met de meetapparatuur bezighoudt en een deel dat aan de slag gaat met het online platform. Daarvoor kunnen we nog zeker tien mensen met verschillende achtergronden gebruiken.”

Heb je interesse, dan kun je het team mailen.

Deel dit artikel