Intro 2022 | Cursor op bezoek bij Casa Nova

Een heel bijzonder studentenhuis is Casa Nova. Zo lang als het bestaat - en nu hebben we het over zeventien jaren - huisvest het naast zes dispuutsleden en een feut van dispuut STROPDAS iedere Intro zo veel mogelijk introkiddo’s. Dit jaar zijn het er veertien of vijftien.

Cursor bezoekt Casa Nova op het moment dat de introgangers die crashen in het huis losgaan op de WordLid! Party. Dat treft, want nu hebben - vlnr op de hoofdfoto - Gustavo Maduro-Vollmer, Stijn van Zandvoort, Rik Weersink en huiskat Friso even tijd om te vertellen over de tradities en bijzonderheden van het huis. Het Thêta-dispuutshuis ligt boven een winkel in de Hooghuisstraat, dat wil zeggen hartje centrum, hetgeen weer wil zeggen dat het een ideale spot is voor een slaapplek tijdens de Intro. De contacten zijn gelegd via Crashplace.

Snurken

“De onderverdieping van dit roeiershuis kunnen we helemaal vrij maken voor luchtbedjes en matrassen”, zegt Stijn. “Tot in de keuken en gang hebben we dit jaar gasten. We begonnen met twaalf, maar de laatste aanvragen hebben we ook binnen gelaten.”

De gastheren denken dat de kiddo’s het wel leuk hebben, hoewel ze een nacht een keihard snurkende bewoner (we noemen liever geen naam, maar het was Lars) in hun midden hebben moeten dulden. “Hij heeft deze week nog geen enkele keer zijn eigen bed gehaald”, zegt Rik. (En de twintig borden die hij zou afwassen staan er ook nog, red.)

Kappa Mu Tau

Geen van de bewoners is dit jaar intropappa. Wel zijn de heren druk met het bijwonen van alle Thêta-activiteiten, al was het maar om reclame te maken voor het huisfeest van vanavond. Dat wordt het traditionele Verdiepingenfeest. “We noemen het Kappa Mu Tau en ook wel Tower of Power. Het doel is het dakterras te bereiken. Daar kom je door ieder spel op iedere verdieping te winnen." Het zijn allemaal drankspelletjes, zoals Flunkybal, trapzuipen en Keg stand. Bij eentje is een halve cake betrokken. “Als je een spel verliest, is dat niet erg, maar dan moet je het wel opnieuw spelen - net zo lang tot je wint. Vooral bij dat spel waarbij je een halve cake moet opeten wil je niet verliezen. Voor mij was dat ooit einde oefening”, zegt Gustavo. “Het dakterras bereikte ik toen niet”.

Als na anderhalf uur de power-rangorde tussen de veertig dispuutsleden en introkiddo’s bepaald is, gaat Casa Nova (bij dames ook wel bekend om de tosti Casa Nova die de heren ‘s nachts na het sluiten van alle eettenten graag aan hen serveren) open voor ieder Thêtaan. Ze verwachten honderd extra gasten en hebben een voorraad pils van twintig kratten, zestig blikken en een fust ingeslagen. “En dat is alleen nog maar het bier.”

Er is deze Intro nog niet veel geks gebeurd in Casa Nova. Hoewel die ene crasher uit Stijns schoen een biertje heeft moeten adten. “Hij wilde niet uit zijn eigen schoen, dus kreeg hij de mijne. Maar dat was geen slimme, want het was een twee jaar oude stapschoen.”

Deel dit artikel