Gegevens driekwart Nederlandse studenten in Amerikaanse cloud

De persoons- en studiegegevens van veel Nederlandse studenten staan opgeslagen in datacentra van Microsoft en Amazon, meldt het Financieele Dagblad op basis van nieuw onderzoek. Nederlandse universiteiten en hogescholen zouden de risico’s onderschatten.

door
foto Pixabay

In 2015 stond nog maar een kwart van alle studentgegevens in de cloud. Vorig jaar ging dat al om driekwart, blijkt uit een nog niet gepubliceerde studie waar het FD inzage in kreeg. Er zouden ook onderzoeksdata van Nederlandse universiteiten en hogescholen in de datacentra worden opgeslagen.

Bart Luijten, directeur van de dienst Information Management and Services (IMS), laat Cursor weten "dat dit bij alle Nederlandse universiteit speelt en dat TU/e daarop geen uitzondering is. Vanuit SURF wordt er ook veel gesproken over publieke waarden en over de mogelijkheid om een Europees alternatief te ontwikkelen voor de Amerikaanse cloud. De realiteit is echter dat dit erg lastig is. Wel is het belangrijk om te weten dat wij voor al onze toepassingen ons aan het strenge wettelijke kader houden. We doen bijvoorbeeld privacy impact assessments en zorgen voor heldere afspraken met leveranciers wat er wel een niet mag met persoonlijke gegevens." 

Risico’s

Experts waarschuwen al langer voor de risico’s van cloudopslag. De techbedrijven die erachter zitten, opereren onder de wetgeving van de VS. Zo hebben Amerikaanse opsporingsdiensten relatief gemakkelijk toegang tot de gegevens en kunnen die ook worden verkocht aan adverteerders. Op de website van SURF is ook een open brief te lezen, geschreven door universitaire CIOs over de risico's van overstappen naar de cloud. 

De Landelijke Studentenvakbond stelt in het FD dat commerciële bedrijven studentengegevens überhaupt niet mogen opslaan. Universiteitenvereniging UNL erkent de risico’s die komen kijken bij de afhankelijkheid van de bedrijven, maar vindt niet dat het gebruik van de software meteen moet worden afgezworen. De vereniging wil academische waarden collectief afdwingen in contracten met de techgiganten.

De Tweede Kamer toonde zich vorig jaar bezorgd over de invloed van techbedrijven in het hoger onderwijs en onderzoek. In maart dit jaar beloofden de instellingen te gaan samenwerken op het gebied van digitale leermaterialen. Ze willen de privacy en veiligheid van studenten en medewerkers bevorderen. Cyberhoogleraren, activisten en medezeggenschappers hadden daar al eerder op aangedrongen.

De VVD en de SP hebben naar aanleiding van het artikel in het FD allebei Kamervragen ingediend bij onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

Deel dit artikel