En hoe is het in Edmonton?

Koud. Ik kwam aan in februari, midden in de Alberta winter. Januari, de koudste maand, heb ik gelukkig net gemist, en het begint inmiddels wat warmer te worden. Bijna lente! Je merkt het vooral aan de sneeuw, die hier maandenlang lag, en nu wegsmelt, waardoor Edmonton eindelijk echt zichtbaar wordt, en de Canadezen die eropuit gaan in hun T-shirt en korte broek. Boven de nul graden is praktisch zomer, toch?

door
foto Lianne Tuin

Iets wat direct merkbaar is voor een Nederlander als ik, is dat het weinig regent en sneeuwt - ook al is het erg koud. Hierdoor kan je prima naar buiten, zolang je goed aangekleed bent. Ook is de winter een stuk minder donker dan in Nederland. Ja, de dagen zijn ook kort, maar overdag schijnt toch vaak de zon en is er een prachtige blauwe lucht. Daarom begon ik mijn verkenning van de stad door simpelweg te gaan wandelen. In het midden van de stad vind je de Saskatchewan rivier. Deze was bevroren toen ik aankwam, en dat maakt voor een mooi uitzicht, zoals je op de foto hieronder kan zien. Langs de rivier zijn veel paden en parken, dus je kan er uren langs wandelen en van de natuur genieten midden in de stad.

Ik ben bezig met de master werktuigbouwkunde, en voor mijn stage werk ik hier aan een project wire arc additive manufacturing aan de Universiteit van Alberta (UofA).  Dit betekent dat ik het grootste deel van mijn tijd in een lab sta om dingen te printen, of achter mijn laptop zit.

Echter is er ’s avonds en in het weekend ook genoeg vrije tijd om andere dingen te doen. Ik woon samen met twee andere studenten in een appartementje en er is een groep met UofA interns die samen regelmatig dingen gaan doen. Dit is een leuke manier om andere mensen te leren kennen en om dingen te doen die je normaal niet zou doen. Zo ben ik bijvoorbeeld naar een kunstexpositie geweest en zijn we (natuurlijk) gaan schaatsen op een van de vele schaatsbanen.

Schaatsbanen zijn er genoeg, aangezien hockey (=ijshockey) de populairste sport is. Daarnaast ben ik ook mee gaan doen bij de UofA waterpoloclub. Waterpolo is hier een minder populaire sport, maar bij een sportvereniging gaan is een makkelijke manier om anderen te leren kennen. Een hoogtepunt van in het buitenland stage lopen is zeker dat je mensen van over de hele wereld leert kennen. Mijn kamergenoten komen uit Algerije en Bangladesh, ik heb collega's uit Pakistan en China, en ik heb studenten ontmoet uit vele andere delen van Canada en Zuid-Amerika. Ik denk dat ik eigenlijk ook vrij weinig mensen ken die daadwerkelijk uit Edmonton komen. 

In Canada zijn betekent ook dat ik zeker naar de Rocky Mountains moest gaan. Het was lastiger om er te komen dan ik verwacht had, aangezien het meer dan vijf uur rijden is en er verrassend weinig openbaarvervoeropties zijn. Ik heb er uiteindelijk een lang weekend van gemaakt tijdens Pasen. Het was de uren in de bus zeker waard en ik zou het iedereen aanraden. Ik heb me laten vertellen dat het eigenlijk makkelijker is om een auto te huren om naar de Rocky Mountains te gaan vanaf Edmonton, dus dat doe ik waarschijnlijk de volgende keer.

Op de hoofdfoto zie je me tijdens een wandeling naar de top van Tunnel Mountain vanaf Banff.

Zoals het is met verhuizen naar elk land brengt Canada ook zeker zijn uitdagingen mee en is het even wennen om in een nieuwe omgeving te zijn, maar tot nu toe was het een goede ervaring en ik ga genieten van mijn laatste weken hier!

Deel dit artikel