Lage opkomst bij TU/e-verkiezingen

De uitslag van de TU/e-verkiezingen voor de U-raad, faculteitsraden en dienstraad is binnen. De opkomst was met 26 procent (studenten) en 32 procent (medewerkers) laag. De verkiezingsuitslag heeft enkele verschuivingen binnen de Uraad tot gevolg. Voor de dienstraad waren evenveel kandidaten als zetels, waardoor iedereen is verkozen als lid.

Goede medezeggenschap op een universiteit staat of valt met betrokkenheid. In een ideale situatie dringen kandidaten zich op om zich te kandideren voor de medezeggenschapsorganen en komt de gemeenschap van medewerkers en studenten massaal naar de stembus om zich uit te spreken voor hun favoriete kandidaat.  

De magere belangstelling om lid te worden van de Uraad of de dienstraad speelt al langer. “We zien de aanmeldingen hiervoor teruglopen, ook bij studenten, en dit is echt zorgwekkend”, zei U-raadslid Martijn Klabbers eerder in een interview met Cursor. “Als we geen goede kandidaten hebben en/of kiezers geen bewuste keuze kunnen maken, krijgen we ook een minder goede controle op het bestuur.”  

Toch zijn er dit jaar enkele nieuwe leden in de raad en waren er meer kandidaten dan stoelen. De uitslag voor de personeelsfractie van de U-raad:

  1. Kimberley Thissen (211)
  2. Ellen Konijnenberg (178)
  3. Remco Tuinier (171)
  4. Max van Mulken (103)
  5. Anton Darhuber (101)
  6. Martijn Klabbers (94)
  7. Harold Weffers (90)
  8. Victor Sánchez Martin (87)
  9. Michel van Eerd (87)

Met 1240 geldige stemmen en 153 blanco stemmen heeft 31,96 procent van de kiesgerechtigde medewerkers gestemd. Kleine kanttekening: er zijn al enkele jaren problemen om de TU/e-medewerkers werkend bij de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) uit te nodigen voor de verkiezingen. Voor de volgende verkiezingen is beterschap beloofd door TU/e-vice voorzitter Patrick Groothuis. 

De uitslag voor de studentenpartijen in de U-raad:

Groep-één:

  1. Hieke van Heesch (202)
  2. Mart Bruijn (126)
  3. Sabien Lampe (40)
  4. Jasmin Gatcheva (77)
  5. Hilde Lucassen (91)

DAS Eindhoven:

  1. Thijs Schoenmakers (104)
  2. Nienke Wijngaart (54)
  3. Deen Slenter (74)

ONS:

  1. Jeannique Wagenaar (78)

Voor de studentenfracties zijn 3238 geldige stemmen en 151 blanco stemmen uitgebracht op een totaal van 13.069 studenten. Ook hier een relatief lage opkomst: 25,81 procent heeft gestemd. Voor de verdere uitslagen van de dienstraad en faculteitsraden verwijzen we je naar het document over de uitslag. Alle nieuwe leden gaan per 1 januari 2024 aan de slag in hun nieuwe functie.

Deel dit artikel