Derde termijn voor Peter Wennink als TU/e-toezichthouder

ASML-topman Peter Wennink is door demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf benoemd voor een derde termijn als voorzitter van de Raad van Toezicht van de TU/e. Een derde termijn is ongebruikelijk, maar volgens het College van Bestuur is het nodig voor de continuïteit in een periode van talloze personeelswisselingen in de bestuurlijke top van de universiteit.

Formeel konden leden van de Raad van Toezicht na een eerste termijn van vier jaar maximaal één keer worden herbenoemd. Om een derde termijn van Wennink mogelijk te maken, werd het TU/e-reglement aangepast. De Universiteitsraad gaf daarvoor toestemming. De minister ging vervolgens akkoord met de voordracht voor een derde termijn. Wennink is afgelopen 1 januari begonnen aan die derde termijn, die overigens niet vier maar twee jaar duurt. Benoemingen en herbenoemingen worden altijd gedaan door de minister. De Raad van Toezicht heeft een adviesrol en houdt toezicht op het functioneren van het College van Bestuur.  

Collegevoorzitter Robert-Jan Smits is blij met de benoeming van Wennink. 'Het is geweldig dat Wennink met zijn uitzonderlijke kennis en ervaring nog twee jaar beschikbaar blijft om het College van Bestuur te begeleiden en te adviseren, als extra waarborg voor een kwalitatief goed bestuur', aldus Smits in een nieuwsbericht op het intranet van de TU/e. Ook de Universiteitsraad heeft ingestemd met de benoeming. 

De TU/e heeft het afgelopen jaar veel personele wisselingen gezien. In mei 2023 werd Silvia Lenaerts benoemd tot rector magnificus, sinds november 2023 is Patrick Groothuis de nieuwe vicevoorzitter van de TU/e en per 1 februari is Eric van der Geer-Rutten-Rijswijk de nieuwe universiteitssecretaris. Allemaal benoemingen van mensen die 'voor het eerst een dergelijke rol vervullen'.

De herbenoeming van Wennink is volgens een woordvoerder 'uitzonderlijk', maar was volgens de TU/e nodig omdat de Raad van Toezicht de komende 12 maanden twee leden zou zien vertrekken, waaronder voorzitter Wennink zelf. Om de continuïteit te borgen heeft de Raad van Toezicht een verzoek ingediend bij de minister van Onderwijs om Wennink te herbenoemen.

Eind november 2023 kondigde Wennink zijn vertrek aan als bestuursvoorzitter van chipmachinefabrikant ASML. In april dit jaar wordt hij opgevolgd door de Fransman Christophe Fouquet. 

Deel dit artikel