SOLID onthult nieuw prototype voor waterstofopslag

Studententeam SOLID heeft donderdag op de High Tech Campus in Eindhoven zijn nieuwste prototype SIR2 onthuld. Deze technologie, die ijzer gebruikt voor het opslaan van waterstof, kan zware industrieën helpen van aardgas af te stappen en zo een flinke stap te zetten in de energietransitie.

door
foto Team SOLID

“Met het SOLID Event 2025 willen we het hele waterstofecosysteem belichten en onze bijdrage daarin laten zien”, vertelt Mick Gast, teammanager van SOLID. “Wij innoveren op het gebied van waterstofopslag en -transport, maar we zijn slechts één schakel in de waardeketen. Samenwerking met andere partners is noodzakelijk om echt impact te maken.”

IJzer als opslagmedium

Waterstof speelt een cruciale rol in de energietransitie, maar het opslaan ervan is complex: het gas neemt veel ruimte in en opslag onder hoge druk brengt risico’s met zich mee. Daarom zet SOLID in op ijzer als opslagmedium. Bij het zogeheten Iron-based Hydrogen Storage (IRHYS)-proces reageert roest (ijzeroxide) met waterstof, waarbij roest wordt omgezet in ijzer en water vrijkomt. Zo wordt de energie van waterstof veilig en compact opgeslagen in kleine ijzerballetjes.

“IJzer is een goedkoop, stabiel en veilig opslagmedium waarin je energie langdurig kunt opslaan of vervoeren naar de plek waar het nodig is,” legt Gast uit. Door de ijzerballetjes met stoom te laten reageren, komt de waterstof weer vrij en kan deze ingezet worden als energiebron in industriële processen. De overgebleven roest kan opnieuw met waterstof reageren, waardoor het een volledig cyclisch proces is.

Iron Based Hydrogen Storage (IRHYS) explainer

Tijdens het evenement zijn via een keynote en een paneldiscussie belangrijke uitdagingen en ontwikkelingen op het gebied van waterstoftechnologie besproken. Het hoogtepunt was de feestelijke onthulling van het ontwerp van het nieuwe prototype: de Steam Iron Reactor 2 (SIR2). Dit is de opvolger van SIR1, het eerste proof-of-concept dat SOLID twee jaar geleden lanceerde. SIR1 kon één kilogram waterstof vrijmaken door ijzer met stoom te laten reageren. “Daarmee hebben we op kleine schaal bewezen dat de technologie werkt”, zegt Gast.

Het nieuwe prototype is opgeschaald en technisch verbeterd, met een hogere efficiëntie, capaciteit en vermogen. “Het wordt nu echt een pilot voor de industrie”, benadrukt Gast. “Na de realisatie willen we de reactor testen in diverse industriële omgevingen om te zien hoe de opschaling werkt.”

Mijlpaal

Hoewel het ontwerp nu al aan de wereld getoond wordt, duurt het nog even voordat het prototype klaar is. “In september starten we met bouwen, en we hopen het in 2027 af te hebben”, zegt Gast. “Voor ons is dit een belangrijke mijlpaal: van idee naar ontwerp, en binnenkort naar realisatie.”

Hoewel meerdere partijen wereldwijd aan vergelijkbare technologie werken, is een industriële pilot zoals deze uniek, benadrukt Gast. Met het nieuwe prototype hopen ze een belangrijke stap te zetten in de toepassing van deze opslagmethode. Hun ultieme doel? “We willen zware industrieën, zoals glas- en staalproductie, helpen om van aardgas af te stappen en groener te worden”, besluit hij.

Deel dit artikel