door

De drempel

03/05/2013

Ik weet dat wij TU'ers niet zo'n grote bijdrage leveren aan de modellenwereld. Ik weet ook dat we niet altijd de beste en vooral de meest effectieve pick-up lines hebben. Wij ingenieurs en onze comfort zones hebben dus een beperking: We blijven het liefst bij ons eigen kliekje.

Maar wij zijn niet de enigen. Immers, elke Nederlandse caravan die naar Zuid-Frankrijk afreist met pindakaas, hagelslag en drie weken aan sinaasappelsap is evenwel beperkt. De geografische comfort zone is een grote drempel om over heen te stappen in het buitenland: wanneer vertrouw je iets nieuws, vreemds en anders?


Ik ben nu op studiereis in Zuid-Korea, waar ik absoluut niet over ga zeuren, maar al het nieuwe is een uitdaging. Ik ben verbaasd door mijn terugkerende wantrouwen tegenover nieuwe gerechten met vreemde Koreaanse tekens van niet-Engelse verkopers. Waar je normaal door het leven sloft, stoot je nu je grote teen tegen de drempel. Wanneer probeer je eens de geurige vis in plaats van een bus Pringles?


Je comfortzone is lekker, bekend en daar ben je -in het geval van ons ingenieurs- het beste in. Binnen onze respectievelijke opleidingen zijn we al koningen, dus waarom over de drempel heen als je een keuzevakkenpakket kiest, lieve eerstejaars?


Ik heb het ontzettend naar mijn zin in Zuid-Korea sinds ik de drempel overstapte. Soms heb je daar wat medestudenten voor nodig, soms wat toeval, maar vooral gezonde nieuwsgierigheid. Wat brede interesse kan onze lieve eerstejaars alleen beter maken. Dus kies geen keuzevakkenpakket bij je eigen faculteit, maar ga erop uit, zoek nieuwe drempels om overheen te stappen.

Deel dit artikel