door

Een half uur eerder

28/10/2014

Afgelopen vrijdagmiddag om kwart over 3 regende het notificaties. Hier een pushbericht, daar een Outlook-bliepje: alle studenten kregen een mailtje. Een mailtje van Bernie, namens het Onderwijs en Studenten-Servicecentrum (STU).

Ik ontvang al twee jaar mail van Bernie; nooit problemen gehad. Altijd top-interpunctie, hier en daar een bedachtzaam uitroeptekentje en slechts af en toe het O-woord (OASE). Afgelopen vrijdag was het echter andere koek.

Het STU deelde mee dat de tentamenaanvangstijd werd vervroegd van 14:00 naar 13:30. Daarnaast moesten we oppassen dat onze mobiele telefoons wel in onze tassen zaten, anders werden we mogelijk vervolgd voor fraude. Als klap op de vuurpijl moest eenieder de gedragscode wetenschapsbeoefening  ondertekenen bij het tentamen.

Het mailtje joeg een aantal van mijn wenkbrauwen de lucht in. Waarom deze veranderingen? Waarom deze fraude-benadrukking? Waarom slechts één alinea? Hier is mijn reply:

“Beste Onderwijs en Studenten-servicecentrum, lieve Bernie,

Hartelijk dank voor de melding dat de middagtentamens vervroegd zijn. Mag ik jullie wel een tip geven? Ja dat mag ik. Verandering gaat een stuk gemakkelijker als de ontvangers weten WAAROM iets gebeurt. Zelfs voor zoiets triviaals als een aanvangstijd.

Daarnaast slaat jullie mailtje wel een erg dreigend toontje aan. Willen jullie al jaren de regels strikter handhaven, maar lukt dit niet? Gebruik dan niet een mailtje, dat klinkt zo machteloos. Ik wil ook niet geloven dat iemand met een afgesloten telefoon in zijn broekzak van de TU/e wordt getrapt.

Daarnaast die gedragscode hè: Behalve wat Cursor-berichten heb ik hier nog nooit een mailtje over gehad. Vinden jullie het echt de beste methode om mensen een fatsoenlijke gedragscode aan te meten bij aanvang van een tentamen, een enorm stressvol moment?

Kusjes, Alain

PS: Kunnen jullie me helpen bij Candy Crush? Ik kom niet door LVL 59."

Deel dit artikel