door

Groene campusuitstraling voert lijst beoordelingscriteria universiteitsrankings aan

02/10/2014

De jaarlijkse lijst met 's werelds belangrijkste beoordelingscriteria voor universiteitsrankings wordt dit jaar aangevoerd door ‘een groene campusuitstraling’. Dit meldt The Times Higher Evaluation (THE), de vaste samensteller van de criteria-lijst op basis van een veertiental nauwkeurig geselecteerde, subjectieve criteria.

Volgens het hoofd van de THE's 'Department of Judgment and Criteria', S.C. Likert, heeft 'een groene campusuitstraling' de laatste jaren veel terrein gewonnen: "Steeds meer universiteitsrankings omarmen dat criterium als een volwaardig lid van hun pakket van eisen. Hij scoort daarom hoog in onze ranking."  

Likert wijst erop dat de verschuivingen in de top verder nihil zijn: "Op de tweede plek staat 'internationale uitstraling'; universiteitsrankings zien graag dat een universiteitsnaam lekker in de mond ligt. Dit gebruiken ze als heuristiek om de gehele internationale entourage te beoordelen. Volgens hen denken lokale universiteiten gewoon niet na over hoe ze in het Engels uitgesproken worden."  

Een opvallende daler dit jaar is onderwijskwaliteit. Volgens Likert heeft dat criterium ingeboet aan populariteit omdat het te moeilijk te meten is: "Voor universiteitsrankings is het belangrijk dat het haalbaar is om een wereldwijde lijst samen te stellen in korte tijd. Onderwijs is kwantitatief en kwalitatief te meten en geeft een zooitje."  

De TU Eindhoven is verdeeld over de nieuwe samenstelling van de lijst met beoordelingscriteria: "Hoewel wij groenvoorziening hoog in het vaandel hebben staan, met onze groene ader 'De Dommel' en de groene gloed van Vertigo, zijn we bang dat universiteitsrankings op Google Street View zullen kijken en zullen zeggen: 'Is dit nou de Groene Loper?'"

Deel dit artikel