door

If you have it, flaunt it

16/04/2014

Afgelopen week kreeg ik bezoek van een Japanse vriendin. Met haar 1.70 meter, geföhnde haren en stroopwafelliefde maakte ze een ommetje Nederland en deed ze gelukkig ook Eindhoven en mijzelf aan (één van de voordelen van een verplicht buitenlandsemester).

Ik verzorgde een Eindhovense rondleiding: de lingerieafdeling van de Primark, het koffiecafé van de Van Piere, de kroket van ‘Dik & Lang’, alle typische 040-ingrediënten waren aanwezig. Tot mijn verbazing vond ze Eindhoven-centrum ‘een stad met een technologische uitstraling’. Huh, waar? Ik zie er niks van…

Terwijl ik tour guide speelde, etaleerde Eindhoven haar technologische schatten 350 kilometer verderop op de Hannover Messe, de grootste industriebeurs ter wereld met 6.500 standhouders en 250.000 bezoekers. De industriewereld maakte daar onder andere een ommetje ‘High Tech Holland’, en deed gelukkig ook Eindhoven en de TU/e aan (één van de voordelen van bijvoorbeeld onze zonneauto’s).

Premier Rutte verzorgde een Eindhovense rondleiding: robot AMIGO verkleed als Frau Antje, een stijlvolle Solar Stella en Steinbuch in een Tesla, alle typische 040-ingedriënten waren aanwezig. Hoewel onze technologie niet zichtbaar is in onze binnenstad, vertegenwoordigen wij Nederland en zijn onze technologische oplossingen van wereldklasse.

Dit moeten we vaker doen, want if you have it, flaunt it. De Hannover Messe is maar eens per jaar en snel vergeten (naar verluid is haar bijnaam ook ‘The Hangover Mess’...). Het wereldtoneel kunnen we aan, nu Eindhoven zelf. Het is hoog tijd om onze technologie in de stad te zetten, ansichtkaarten te drukken en om aan MTV Cribs mee te doen: This is where the magic happens.

De volgende keer dat ik Japans bezoek krijg, wil ik dat Eindhoven pocht met een Science & Technology Museum, robotvoetbalt op straat en NXP-chips serveert. If you have it, flaunt it.

Oké, behalve als je net op de Primark-lingerieafdeling bent geweest.

Deel dit artikel