door

In the loop

20/02/2013

Niets is vervelender dan een grap of een gesprek niet te snappen vanwege een gebrek aan context. Van die inside jokes die lokaal gegroepeerd gegniffel opleveren, van die verhalen over Janetten en Jacintha’s waar je nog nooit van gehoord hebt, we’ve all been there. Veel vervelender wordt het echter als men ook niet meer naar je luistert als je geen inside jokes of koetjes en kalfjesverhalen vertelt.

Buitengesloten en Bespot: het kan een melodramatisch brugklasboek van Carry Slee zijn, maar het was jarenlang de realiteit voor de TU/e. We werden niet begrepen en deden niet mee, omdat we niet inthe loop zaten: het Randstedelijke, politieke en mediagenieke ingenieursnetwerk dat geld en aandacht uitdeelt. Het epicentrum lag in Delft, en Den Haag en het Mediapark flirtten veelvuldig met haar. Dwergje TU/e met haar bescheiden studentenaantal, twee wetenschapsvoorlichters en zachte G werd bijvoorbeeld bijna nooit geraadpleegd als Willem Wever een professor nodig had om uit te leggen of het water in je wasbak links of rechtsom wegloopt.

Maar het epicentrum verschuift: het machtsnetwerk schokt richting 040. Dat was ook dit weekend te merken bij Het Wonder van Eindhoven, een lovend festival over Eindhoven en haar rijke historie. De locatie was opvallend: Paradiso, Amsterdam. Wat doet zo’n evenement in 020? De Calimero-Pavlov is dan al snel dat het Randstadtuig, dat Limburg al net voorbij Diemen-Zuid ziet naderen, gewoon even carnavalaapjes kijkt.

Ik zie het als een signaal: het festival was een verkapte netwerkborrel. De TU/e en Eindhoven komen langzaam in the loop. Wij maken deel uit van het Nederlandse Unique Selling Points-netwerk. Eindhoven brengt het meeste op voor het Nederlandse BNP en heeft voetbalrobots die wél wereldkampioen werden. ‘Het netwerk’ kon niet meer om ons heen en we zijn uitgenodigd op de sociëteit. Voortaan worden er ook goudgele pintenbazen van Bavaria getapt als het over technologie en beleid gaat.

Deel dit artikel