door

CLMN | Clickers 2.0

28/06/2017

Voor mooie dingen moet je de tijd nemen: dat bleek een paar jaar geleden met de clickers. Overhaast geïntroduceerd, nooit echt goede plannen voor gemaakt, honderdduizenden euro’s tegenaan gegooid en achteraf gebruikt geen hond ze meer.

Je zou zeggen dat de TU daarvan leerde, maar niets blijkt minder waar: de afgelopen maanden verschenen opeens berichten over de komst van de Innovation Space (IS). Laat me er eerlijk over zijn: het concept is heel gaaf.

Tot zover de positieve woorden: het is me nog niet duidelijk wat de meerwaarde voor de studenten wordt of waarom we dit nu zó hard nodig hebben, terwijl het beleid van het CvB nadrukkelijk is om niet in ‘bakstenen’ te investeren. De invoering van IS kost vele miljoenen, kost ons het Gaslab waar we zo trots op zijn, kost ons vijftienhonderd vierkante meter onderwijs- en onderzoeksruimte en leek zelfs de Student Shop de kop te kosten. Jan Mengelers zei in de UR-vergadering van april dat hij het zo jammer vond dat er zoveel kritiek is op het plan: heel vreemd, inderdaad.

We zijn inmiddels vier maanden verder: is die duidelijkheid er nu wel? Ik twijfel daarover, al is het maar omdat de feiten in persberichten niet matchen met de feiten die in de UR worden gepresenteerd. Waarom wordt voor een dergelijk prestigeproject als dit niet de tijd genomen? Dan hadden we de kans om het plan écht goed voor te bereiden en om oplossingen te bedenken voor de problemen die dit radicale idee nu oplevert. Dan had SG zich niet hoeven invechten in de Plint en had het personeel van de Student Shop niet opeens hoeven te vernemen dat hun baan op de tocht stond.

Het geintje met de niet-gebruikte en slecht doordachte clickers heeft de TU/e tonnen gekost: de Innovation Space lijkt nu Clicker 2.0 te worden. Prijskaartje: ten minste 15 miljoen euro.

Deel dit artikel