door

CLMN | Riant

20/02/2013

Wat ik zelf als studeer-a-holic zonder duidelijk slaapritme een heerlijke feature van MetaForum vind: de openingstijden. Dagelijks vanaf zeven uur terechtkunnen, pas om twaalf uur 's nachts door de beveiliging naar buiten geveegd worden. Tenminste, dat is wat in de boekjes staat - in de praktijk werkt het helaas niet zo.

Veel beveiligers doen om half elf, als de bibliotheek sluit, ook het gebouw op slot, maar anderen wachten nog. Wie tegen elven zijn spullen nog even uit een kluisje wil halen, komt bedrogen uit en zal moeten bellen, legitimeren, kluisinhoud beschrijven en wat al niet meer.

Niet alleen dit is vaag: op de hele campus is er onduidelijkheid over openingstijden en komen die onlogisch over. Zo is MetaForum dagelijks minimaal tot half elf open en kun je tot dat tijdstip ook in het Hoofdgebouw naar binnen wandelen door de fietsenstalling, maar de loopbrug tussen die gebouwen gaat om acht uur dicht. Denk je die 's avonds na zessen te gebruiken omdat je fiets bij het Auditorium staat, dan blijkt dat de meeste uitgangen op slot zitten en dat je weer helemaal terug moet lopen. Bel je dan de beveiliging via de intercom, dan is het verhaal inconsistent, onduidelijk - maar bovendien word je als student vaak niet naar buiten gelaten. Beveiligingsmedewerkers lijken er buitengewoon veel kinderlijk genoegen uit te halen studenten een kwartier te laten omlopen of ze op te sluiten in een universiteitsgebouw, op zoek naar de uitgang.

Het meest storende hieraan is niet de bizarheid, maar dat je eigenlijk nooit weet waar je aan toe bent. Zeker niet als simpele ziel zonder overwerkpas. Waarom biedt de TU/e geen centraal overzicht met de openingstijden van gebouwen en waarom is er voor de beveiliging geen consequent beleid over hoe laat MetaForum dichtgaat? Voor een universiteit die dagelijks zijn lunchmenu's online zet, moet dit toch een kleine moeite zijn.

Deel dit artikel