door

Bezinning

06/12/2022

Het is weer december, traditioneel de maand van bezinning. Een drukke maand die bij mij in huis altijd afgesloten wordt met twee verjaardagen, op 25 en 26 december. Maar ook een maand die gebruikt wordt om even goed te kijken waar we staan en hoe het komende jaar er uit gaat zien. Moedeloos constateer ik dat 2023 weer een druk jaar belooft te worden.

De afgelopen jaren aan de TU/e waren jaren van extremen. Te veel studenten, te weinig ruimte, te veel covid, te weinig campus, te veel veranderingen, te weinig onderbouwing, te veel ambities, te weinig realiteitszin. Helaas lijkt het komende jaar geen verbetering te gaan brengen.

De professionele veranderaars van de TU/e hebben weer genoeg gevonden om te veranderen: Bachelor College 2.0 komt er komend collegejaar aan. We gaan door met SQUAD, en - niet te vergeten - we moeten scale jumpen. Met andere woorden, we moeten nog meer werk verzetten, met nog minder mensen. Dat laatste lijkt helaas al jaren de kerstboodschap.

De meest recente Keuzegids Universiteiten laat zien dat bij sommige opleidingen de balans volledig zoek is. De studenten voelen feilloos aan dat docenten en ondersteuners overwerkt en uitgeblust zijn. Ze adviseren, door hun scores, de aankomende generaties dan ook vooral om elders te kijken voor een opleiding. En tja, als er geen studenten komen, kun je springen op die weegschaal wat je wilt.

Een belangrijke verandering in 2023 betreft een wisseling van de wacht van het rectoraat. Ik hoop dat de TU/e op dat moment even tot bezinning komt. Mijn advies voor de nieuwe rector is dan ook: laat de boel eens even tot rust komen. Maak een pas op de plaats, doe een stapje terug en kijk het eens een paar jaar aan. Geef de organisatie de kans om zich te hergroeperen. Geef opleidingen de ruimte om zonder bemoeienis van Bachelor College of Graduate School hun eigen onderwijs vorm te geven op een manier die past bij de inhoud, de wensen van de studenten en die van het werkveld. En u zult zien dat de TU/e vanzelf weer gaat stijgen in alle, door uw voorganger zo geliefde, lijstjes.

Deel dit artikel