door

Het betonnen monster

24/10/2019

Tijdens mijn dagelijkse rondje door Gemini (lees: trip naar de wc om werk uit te stellen) viel mij pardoes op dat Gemini eigenlijk een ontzettend lelijk gebouw is. Misschien heeft dat te maken met de monolithische betonnen pilaren waar jaren aan waterschade op zichtbaar is, het gekriebel aan kabels en de onheilspellend gelabelde pijpen die tegen het onafgewerkte plafond lopen, of de felgele kantoordeuren die zo lekker afsteken tegen het grijze beton.

Toch ben ik blij dat mijn faculteit (voorlopig) nog steeds in Gemini zit, en niet in Atlas. Ik ben vrij laat met klagen over Atlas, maar toch mag het gezegd worden: Atlas voelt als een amalgaam van de slechtste kenmerken van MetaForum. Net zoals de bovenste verdiepingen van MetaForum is Atlas een doolhof aan verwarrende bewegwijzering, en tegelijkertijd heeft het gebouw net zulke gaten in de verdiepingen als de bibliotheek, waardoor geluid vrij spel heeft. Een helse combinatie.

De verlichting is ‘smart’, maar in de praktijk betekent dit alleen maar dat de lichtschakelaar ingewikkelder is dan hij hoort te zijn (de gebruiksaanwijzing telt 41 pagina’s) en dat als je ’s avonds te lang stil zit aan een tafel, je opeens in donkerte gehuld wordt (men kan namelijk zelf niet het licht uitdoen). Ook de ramen zijn speciaal: zij schuiven dramatisch uit hun scharnier via een automatisch systeem, op commando van een knopje. De natte droom van een ingenieur.

Zeg wat je wil over Gemini - de wc’s stinken, overal nog enkel glas, nog lekker ouderwetse radiatoren - maar je kunt er nog wel met de hand een raam opendoen, zonder dat je eerst twintig seconden moet aanhoren hoe een overengineered systeem aan scharnieren en kettingen in beweging komt. Wij hebben tenminste nog kantoren in plaats van open kantoortuinen, waar de droom van ‘intellectuele kruisbestuiving op de werkvloer’ vaak sneuvelt door het feit dat iedereen toch oortjes in doet.

Met de aankomende renovatie van Gemini hebben de ontwerpers een kans om een zeer pragmatisch ingericht gebouw te houden zoals het is. Het is een beetje naïef om er vanuit te gaan dat Gemini niet hetzelfde lot zal ondergaan als Atlas, maar a man can dream. Mijn advies is om te updaten wat nodig is,  maar een lichtschakelaar moet een lichtschakelaar blijven: die heeft maar één knopje.  

Deel dit artikel