door

CLMN | Bindend stemadvies

11/09/2012

“Vote for a political party that promises to invest in higher education, science and technology!”, sprak Rector Hans van Duijn tijdens de opening van het academisch jaar. Professor Steinbuch (@M_Steinbuch op twitter) wil dat we op vrouwen stemmen en zelfs mijn grootouders lieten, niet erg subtiel, in een e-mail hun voorkeur doorschemeren.

Ach, ik weet het allemaal niet meer. Vorige maand raakte ik nog regelmatig met medestudenten verzeild in discussies over de verkiezingen, nu houdt het vaak op bij “Weet jij al wat je stemt?”-“Nee”-“Oh, ik ook niet”-“Zolang Roemer maar geen premier wordt”.

Niemand die mij weet te overtuigen van zijn of haar keuze.  Aan alle kanten vliegen de stemtips mij om de oren, maar vertrouwen heb ik er niet in. Je stem baseren op een –voor jou– belangrijk onderwerp staat tegenwoordig gelijk aan jezelf voor de gek houden. Denk je werkelijk dat de politieke partijen de komende vier jaar wél in hun eigen waarden en normen geloven?

De overload aan informatiebronnen maakt de keuze echt niet makkelijker. De kieslijst wordt door mij vooral actief gescreend op rare namen. Ixora Balootje van de ChristenUnie gooit hierbij hoge ogen, maar een doorslaggevende stem zal dit niet vormen.

Het Jeugdjournaal debat, met letterlijke toeters en bellen, is ronduit vermakelijk en de zendtijd voor kleine politieke partijen in PowNews is meer dan de moeite waard om eens terug te kijken. Gelukkig heb je daarnaast ook nog alle stemwijzers, websites, debatten op Nederland 1, kieswijzers, debatten op RTL, posters, meningen van cabaretiers, kieskompassen, flyers, ...

Als ik morgen (12 september) wakker word, weet ik waarschijnlijk nóg niet wat ik ga stemmen. Tegenwoordig ben ik als student zo gewend aan het bindend studieadvies en de harde knip, maar waar blijft het bindend stemadvies? Help!

Deel dit artikel