door

CLMN | Verbanden leggen

20/11/2014

Laten we deze column eens beginnen met een bekende grap onder TU/e-studenten: 'Wat is het verschil tussen een HBO’er en een EHBO’er? Een EHBO’er kan wél verbanden leggen!'.

Buiten dat hieruit de intellectuele arrogantie van sommige van onze medestudenten naar voren komt, is het een bruggetje naar het thema van dit stuk: EHBO. Want waar we op deze universiteit vijf jaar lang getraind worden om theoretische verbanden te gaan zien, is het aanleggen van een vingerverbandje voor velen van ons abracadabra.

Toch is het op veel studentenevenementen gewenst, of zelfs verplicht, dat er één of meer bekwame EHBO’ers aanwezig zijn. Daarvoor biedt de TU/e dan ook, als onderdeel van de BHV-cursus, een EHBO-cursus aan. In één dag krijg je alles aangeleerd op het gebied van reanimeren, verbanden aanleggen, omgang met gewonden en nog veel meer. De dag wordt afgesloten met een theoretische toets en vanaf dat moment ben je klaar om te EHBO’en op de TU/e. Tel daar nog een halve dag instructie op het gebied van brand en ontruiming bij op, en je bent volwaardig bedrijfshulpverlener.

Een mooie service vanuit de TU/e dus. In anderhalve dag ben je, voor een schappelijke prijs, in het bezit van een BHV-diploma. Maar beschik je ook echt over alle vaardigheden?
Zelf was ik na acht uur cursus niet overtuigd van mijn eerstehulpvaardigheden. Zeker de niet-spoedeisende handelingen werden mijns inziens onvoldoende belicht, terwijl juist het omgaan met wonden en verstuikingen vaak nodig is in een studentenomgeving.

Een aantal medestudenten denkt hier hetzelfde over. Sommige verenigingen adviseren daarom om een uitgebreidere EHBO-cursus buiten de TU/e te volgen. Bijkomend voordeel van een externe cursus is dat deze bij jaarlijkse herhaling algemeen geldig blijft, terwijl het TU-diploma na herhaling nog slechts op het TU/e-terrein geldt. Oftewel, ik kan me weer met een gerust hart in mijn vingers snijden en de EHBO’ers kunnen hun kunsten nog jarenlang buiten de TU/e etaleren. Iedereen blij, toch?

Helaas is recentelijk vanaf hogerhand besloten dat aan de TU/e geen externe EHBO- of BHV-diploma’s meer worden geaccepteerd. Schijnbaar is het voor de TU/e te lastig om van alle externe cursussen het niveau te waarborgen, zelfs als de autoriteit op het gebied van BHV, het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening, dat al gedaan heeft. Het is alsof je ‘gewone’ rijbewijs opeens niet meer geldig zou zijn op de campus.

Waarom het volgen van een uitgebreidere cursus op deze manier ontmoedigd wordt? Schiet mij maar lek. Maar niet op het TU/e-terrein alsjeblieft.

Deel dit artikel