door

CLMN | BeVRIJdingsdag

07/05/2014

Hoe vierde jij afgelopen maandag de vrijheid? Uitslapend in je bed? Bier drinkend in de stad? Of feest vierend op een van de Bevrijdingsfestivals? Ik zat maandag gewoon aan mijn scriptie te schrijven. Op mijn kamer nog wel. Want het MetaForum en de rest van de campus waren dicht. Vrij bizar, dat anno 2014 bij vrijwel elke feestdag onze campus volledig op slot gaat.

Begrijp me niet verkeerd: het is goed dat we één dag in het jaar stilstaan bij de bevrijding in ’45 en bij de vrijheid waarin we tegenwoordig leven. Zeker als student sta je er wellicht niet bij stil in wat voor een bevoorrechte positie je je bevindt. In te veel landen ontbreekt die vrijheid. Daar kan niet zo maar iedereen studeren wat hij of zij wil. Of in het openbaar zeggen wat hij of zij vindt. Of in een column schrijven waar hij of zij zich aan ergert.

Het is prima dat nationale feestdagen -zoals Bevrijdingsdag, maar ook Hemelvaartsdag, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag en Koningsdag- er zijn en dat er op zo’n  dag geen colleges worden gepland, zodat elke student er op zijn of haar eigen manier invulling aan kan geven. Wanneer zouden we anders een bezoekje aan de woonboulevard kunnen brengen of kunnen gaan zuipen?

Maar dat op deze dagen alle gebouwen op de TU/e dicht zijn, is echt niet meer van deze tijd. Veel studenten, zeker de steeds groter wordende groep internationale studenten, hebben weinig tot niks met dit soort feestdagen en willen op deze dagen gewoon lekker studeren, het liefst op de universiteit. Dus CvB, zorg volgend academisch jaar dat op zijn minst het door jullie zo geroemde MetaForum ook op (doordeweekse) feestdagen is geopend. Er zijn vast wel TU/e-medewerkers die liever op een andere dag in het jaar naar de woonboulevard gaan.

Deel dit artikel