door

CLMN | Minder! Minder! Minder!

16/04/2014

TU/e, brace yourself. Volgend jaar zal het nog drukker worden op onze campus. Of we het nu willen of niet, de groei van het aantal studenten op onze TU zet onverminderd door. Promotiecampagnes voor techniekstudies, een slechte arbeidsmarkt voor alfa’s en het Bachelor College werpen hun vruchten af: ook komend jaar zullen er weer meer eerstejaars starten aan onze universiteit. Reden voor een feestje?

Ik hou niet zo van onzekerheden. Het is dus lekker dat we in Eindhoven elk jaar rond april van twee dingen zeker zijn: de plaatselijke voetbalclub staat aan het eind van het seizoen met lege handen én de instroom van studenten aan de plaatselijke universiteit zal groter zijn dan het jaar ervoor. Dat tweede wordt, met het oog op de noodzaak van meer hoogopgeleide technici, vanzelfsprekend als iets positiefs gezien. Maar is die ongenuanceerde vreugde wel terecht? Willen jullie op deze universiteit meer of minder eerstejaars?

Is onze campus wel voorbereid op de enorme toename van eerstejaars studenten? Studies als TIW, TN en BMT zijn oververtegenwoordigd in de groeicijfers en staan voor extra grote uitdagingen. Is IPO wel berekend op de TIW-sering van de TU/e? De kwaliteit van het onderwijs staat, met de uitpuilende collegezalen van het huidige academische jaar nog op ons netvlies, heftig onder druk. De vraag is hoe we omgaan met deze tsunami aan eerstejaars.

De TU/e heeft inmiddels een heuse taskforce ingesteld om te kijken welke maatregelen nodig zijn. Want dat die nodig zijn, is duidelijk. Daarbij moeten alle opties overwogen worden. Op de Amerikaanse topuniversiteit Stanford werd dit jaar maar vijf procent van alle aangemelde studenten aangenomen. Zo’n strenge selectie aan de poort is misschien elitair en met een tekort aan hoogopgeleide bèta’s paradoxaal, maar waarborgt wel de kwaliteit. Want een toename in kwantiteit mag nooit leiden tot een afname in kwaliteit. Hopelijk kan Lex Lemmens dat met zijn taskforce gaan regelen.

Deel dit artikel