door

CLMN | Papierverspilling

04/03/2015

Waar het nieuws over de bezetting van het Maagdenhuis aan de UvA opeens landelijk nieuws werd, lijkt de studentenopstand aan de TU/e voorbij te gaan. Hier is de studenteninspraak ook veel beter geregeld en daarnaast hebben we wel belangrijkere dingen om ons mee bezig te houden.

En zo kon het dat, terwijl vanuit Amsterdam de beelden van studenten met protestborden en slaapzakken werden uitgezonden, TU/e-wetenschappers de afgelopen weken op tv praatten over zelfrijdende auto’s, chips, 3D-geprinte gebouwen en andere technische innovaties. Want de TU/e, dat is de plek ‘where innovation starts’, zo weet ook het Nederlandse journalistengilde steeds beter. Een plek vol knappe koppen, waar geen ruimte is voor pietluttigheid en ellenlange discussies.

Dat bleek tot mijn verdriet echter niet helemaal waar. Eerst was daar al het debacle rondom de nieuwe parkeerplaats en de welles-nietesdiscussie over een (il)legaal gekapte boom met de bomenknuffelaars van Trefpunt Groen. En nu is er een aantal medewerkers van de TU/e dat de barricades beklimt omdat het nieuwe printersysteem hen niet bevalt, omdat ze eerst helemaal naar een printer toe moeten lopen alvorens ze hun printjes daadwerkelijk uit het apparaat kunnen laten rollen. Bewonderenswaardig dat men niet gelijk in staking is gegaan vanwege deze onwerkbare situatie.

Dat échte innovators printen echt passé vinden en al hun documenten lezen en bewerken op een tablet, lijkt deze mensen te zijn ontgaan. Zo’n apparaat is echt veel praktischer dan een tas of bureau vol A4’tjes, maar menig TU/e-kantoorbewoner lijkt toch een tablet-laggard te zijn. Daarnaast bespaar je door niet te printen ook nog eens een hoop papier, waardoor er geen bomen onnodig gekapt hoeven te worden. Wordt de universiteit ook weer een beetje vriendjes met Trefpunt Groen.

Benieuwd of de papierverspillende petitie effect heeft op het printerbeleid. Anders is het wachten op een bezetting van MetaForum, om het CvB te dwingen om ook rechtstreeks vanaf een pc printen mogelijk te maken. Tot die tijd zal deze hel voor TU/e-medewerkers helaas nog voortduren.

Deel dit artikel