Illustratie | Sandor Paulus
door

Tussen de oren | De ijdele couch potato

06/03/2018

Daar zat ik dan thuis op de bank, anderhalve week geleden. Buikgriep. Ik voelde me beroerd genoeg om overdag de tv eens aan te zetten. Naast de hyperbole reclames van Tel Sell (“It’s amazing! Bestel nu, onze telefonistes zitten voor u klaar!”), waren ook de Olympische Winterspelen in Pyeong Chang te bewonderen. Niet minder hyperbool, maar wel een stuk leuker.

‘We’ deden het prima bij de Spelen. Heel veel goud, zilver en brons. Een paar onverwachte overwinningen, en ook wat onverwacht verlies. Op Dag 4 van mijn buikgriep (en Dag 13 van de Spelen) verloor Jan Blokhuizen bij de ploegenachtervolging een veertje uit zijn klapschaats, en schaatsten de Noren onze mannen er met een Olympisch record uit.

Ook onze vrouwen moesten in de finale van de ploegenachtervolging hun meerdere erkennen in het geweldig schaatsende Japanse drietal, Miho Takagi, Ayano Sato en Nana Takagi. Zoals bij zoveel schaatsmedailles zat ook hier een Nederlands randje aan, want de Japanners werden bijgestaan door coach Johan de Wit, die met wiskundige precieze alle trainings- en wedstrijdtijden in tabellen en grafiekjes bijhield. Hypermoderne technologie en big data in de sport. Een paar milliseconden kan het verschil zijn tussen goud of een troostprijs.

Martelwerktuigen 

Ook in de breedtesport speelt technologie een steeds grotere rol. Dan heb ik het niet over Tel Sell martelwerktuigen als de Ab Cruncher of de Iron Gym Xtreme Extension Bar, die wat mij betreft rechtstreeks uit de SM-kelders van de Markies de Sade komen. En ik had al buikpijn. Maar als ijdele couch potato voel ik me weldegelijk aangetrokken tot technologie die mij belooft dat ik met gave achtergrondmuziek energiek door een mistig berglandschap zal rennen. Just do it! Het enige dat ik dan natuurlijk wel nodig heb, is zo’n hippe self-tracker van Fitbit, Nike, of Jawbone. Je kunt de man wel uit de atletiek halen, maar de atleet niet uit de man. Zoiets.

Sixpack - heel diep van binnen

En ja, enige tijd geleden kreeg ik voor Vaderdag een Garmin sporthorloge cadeau, want ook mijn vrouw ziet in mij de sixpack die ik diep (heel diep) van binnen ben. Garminnetje om, sportschoentjes aan, en gaan! Jammer genoeg bleek al snel dat het rondje rennen waarna ik aan het zuurstof moet, voor anderen slechts een opwarmrondje is. Dit werd me ook fijntjes duidelijk uit alle grafiekjes en tabellen die ik online kon bewonderen.

Op zoek naar lotgenotencontact via de Garmin-website, kwam ik onder de tab ‘Motivation’ pareltjes tegen als: ‘Running 7 marathons on 7 continents’. Zeker, natuurlijk, maar vandaag even niet. Kennelijk kun je de trackers wel uit de topsport halen, maar de topsport niet uit de trackers. Voor nu houd ik me maar even vast aan het verbeteren van mijn persoonlijk record 20 meter sprint richting toilet.

Wijnand IJsselsteijn | hoogleraar Cognition and Affect in Human-Technology Interaction

Deel dit artikel via je socials