De tien beste plekken op de campus

Wegwijzer voor aankomende eerstejaars

Lees meer

De tien beste plekken op de campus

Als eerstejaarsstudent ben je misschien al blij dat je de TU/e-campus überhaupt kunt vinden, maar binnenkort ken je het uitgestrekte terrein als je broekzak, let maar op. Cursor helpt je intussen graag op weg met een top tien van de places to be. Het is een selectie uit onze persoonlijke favorieten, en over smaak valt te twisten, maar doe er vooral je voordeel mee. Klim eens naar de hoogste verdieping van Atlas, speel een riedeltje op de piano in de Markthal, of onderneem een expeditie naar de burcht van onze eigen TU/e-bever. Je zult er geen spijt van krijgen.

door
foto Bart van Overbeeke

1. Broodje elders

Wist je dat je ook welkom bent in de kantines die horen bij andere faculteiten dan de jouwe?  De broodjes in Flux zijn niet alleen voor studenten en staf van Electrical Engineering en Applied Fysics. En probeer ook eens een salade uit de eetgelegenheid in Gemini (waar vooral mensen van Biomedical Engineering en Mechanical Engineering te vinden zijn). In Helix (dat grijze H-vormige gebouw voor onze scheikundigen) maken ze onder andere heerlijke soep en zoet gebak. Maar wil je echt avontuurlijk lunchen en heb je even tijd? Loop dan naar het Studentensportcentrum. Het aanbod is totaal anders, de prijzen zijn prima en – toegift – er is een terras.

2. De hoogte in

Heb je al bedacht dat je vanaf de bovenste verdiepingen van de hoogbouw op de campus de prachtigste uitzichten kunt bewonderen? Aanrader is het trappenhuis van Atlas. Aan de kant van het Auditorium kijk je naar het westen, aan de kant van MetaForum zie je aan de horizon de kerktoren van Geldrop. Vroeger – sorry – hield studentenatletiekvereniging Asterix hier ludieke kampioenschappen trappenloop. Misschien een ideetje om jullie krachten (of: conditie) te meten met die van een collega-introgroep? Een ander hoogtepunt vind je in Vertigo. Daar kun je het beste met de lift omhoog tot de bovenste verdieping. Zoek de spitsen van de Catharinakerk bij Stratumseind! Als je in MetaForum bent moet je trouwens eens naar het dakterras op de vierde verdieping gaan. Daar heb je ook een tof uitzicht en je kunt erbij zitten.

3. Tafel 30 op Meta 0

Of een andere tafel. Op de begane grond van MetaForum staan grote tafels waar je met een groep studiegenoten kunt afpreken om tegelijkertijd te studeren. Het kan een thuishaven worden waar je kunt ‘aanleggen’ als je even met iemand koffie wilt drinken, als je motivatie op raakt of als je echt niets snapt van dat ene vak. We kennen iemand die beweert dat hij zijn tentamenresultaten en het halen van deadlines aan zo’n tafel te danken heeft.  

4. Beverburcht

Geloof het of niet, maar op de TU/e-campus, midden in de stad, huist een heuse bever. De TU/e-gemeenschap heeft hem liefdevol tot Woody gedoopt en wacht vol spanning af of er ook een partner en babybevers zullen verschijnen. We vertellen je niet precies waar Woody zijn of haar burcht heeft opgeslagen, want grote drommen bezoekers zullen de knager wellicht verstoren. Maar ben je niet bang voor natte voeten, onderneem dan een expeditie langs de Dommel, het lommerrijke riviertje dat de campus doorkruist. Wie weet vind je omgeknaagde bomen, houtsnippers, een dam, of een glimp van de nijvere bever zelf. Overigens is Woody lang niet de enige fauna die de campus te bieden heeft: er wonen bijvoorbeeld ook ontelbare konijntjes, meerdere bijenvolkeren en een vossenfamilie. Een speciaal plekje in vele harten heeft Egbert, de eenzame vis in de grote vijver bij Atlas – een van de weinige vissen met een eigen Insta-account: @egbertthefish.  

5. Windtunnel

Dat je soms verder moet kijken dan de buitenkant, geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor deze saaie grijze blokkendoos. Dit gebouw – Ventur genaamd – is namelijk een windtunnel. Professor Bert Blocken doet er niet alleen onderzoek naar bijvoorbeeld windoverlast rondom hoogbouw, maar ook naar de beste uitrusting voor wielrenners en andere sporters. Met wat geluk kun je er bekende gezichten spotten als Wout van Aert en Primoz Roglic.  

6. Fluisterkunst

Was je als kind ook dol op die paddenstoelen in de Efteling, waar muziek uit klinkt als je je oor ertegen legt? De TU/e heeft hier een soort wetenschappelijke variant op: kunstwerken die na zonsondergang wiskundige formules kunnen fluisteren! Niet schrikken dus, als je er in het donker langs fietst – er staat geen doorgedraaide wiskundige in de bosjes. De cilindervormige werken van cortenstaal werpen ’s avonds bovendien prachtige lichtprojecties met de tekst ‘TU/E WHERE INNOVATION STARTS’. Er staan er in totaal drie op de campus, meestal in de buurt van slagbomen.

7. Street art in Berenkuil en fietstunnel

Niet alleen óp, maar ook óm de campus is allerlei moois te zien. Eindhoven is een stad vol graffiti en andere straatkunst. Er is zelfs een project (Tunnelvisie) gaande om alle fietstunnels en viaducten te voorzien van kleurrijke kunst. Het lijkt erop dat de gemeente zich daarbij heeft laten inspireren door de Berenkuil, het grote verkeersplein ten zuid-oosten van de campus. De fietstunnels die daar onder de autowegen doorlopen, zijn al jarenlang het canvas van graffitikunstenaars, zie Instagram (@stepinthearena.official). Maar ook het fietstunneltje van de Stationsweg (tegenover de Effenaar) naar de campus is een bezoekje waard! Je vindt er afbeeldingen van de legendarische Monthy Python-sketch over het Ministry of Silly Walks. John Cleese is in 2016 hoogstpersoonlijk naar Eindhoven afgereisd om ‘zijn’ tunnel te openen.

8. Zweefvliegtuig in de Markthal

Sta je in de overdekte Markthal bij MetaForum, vergeet dan niet omhoog te kijken! Daar hangt namelijk een levensgroot zweefvliegtuig. Het vliegtuig is een cadeau van ZES, de studentenzweefvliegvereniging, die het college van bestuur wilde bedanken voor alle ondersteuning. Kun je een beetje pingelen, neem dan ook eens plaats achter de buitenpiano in de Markthal. Tag Cursor (@cursortueindhoven) gerust als je een filmpje van je virtuoze verrichtingen op Insta zet, we delen het graag in onze stories.

9. Basketbalveld en jeu-de-boulesbaan

Wil je jezelf tussen het studeren door ook fysiek uitdagen? Zoek dan op het grasveld tussen Luna en de Dommel het basketbalveld op voor een potje dunken. Doe je het liever wat rustiger aan, maak dan gebruik van de jeu-de-boulesbanen op hetzelfde veld. In beide gevallen geldt: neem zelf de bal(len) mee! Ligt jouw hart bij andere sporten, steek dan het bruggetje over naar het studentensportcentrum aan de overzijde van de Dommel.  

10. Pluche

In de 65 jaar dat deze campus bestaat, hebben veel gebouwen eens een andere bestemming gekregen. Woontoren Luna startte zijn leven als faculteitsgebouw voor Electrotechniek, Atlas gaf onderdak aan de wiskundigen en het gebouw dat straks Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI) gaat huisvesten - Neuron - is oorspronkelijk gebouwd als Rekencentrum, om de eerste computers te herbergen. En zo heeft ook de prachtige filmzaal in de Zwarte Doos een vorig leven gehad: als scheikunde-collegezaal. Hier kun je van maandag tot en met woensdag films kijken die de filmcommissie (waar studenten zitting in hebben, meld je hier aan bij interesse) voor je heeft uitgezocht. Zie onze Cursor-agenda voor de films.

Deel dit artikel