Sam Lifka kom je de afgelopen tweeënhalf jaar op de campus tegen wanneer je er een borrel bezoekt of bijvoorbeeld aansluit bij een georganiseerde lunch. Hij werkt in een witte blouse en zwarte broek en zorgt er onder meer voor dat alle gasten hun hapje en drankje krijgen. Tenminste, op drie dagen in de week. De andere dagen is hij, afgestudeerd als commercieel econoom bij Fontys Hogeschool, bezig met zijn eigen online bedrijf. Dan verkoopt hij leren riemen. Aan de TU/e werkt hij onder leiding van Anneke van Rijswijk, samen met zes teamleden, voor de banqueting van cateraar Appèl. Banqueting is een sjiek woord voor horecaservice bij evenementen.
Hoe laat klok je in ?
“Dat is elke dag anders. Meestal begin ik in de ochtend. Dat kan om 8 uur zijn, maar ook 3 uur later. Ik werk op oproep met een nul-uren-contract. Meestal werk ik 8 uren per dag, altijd op de dinsdagen, donderdagen en vrijdagen en soms ook in het weekend. Dan is er bijvoorbeeld een Sinterklaasviering, een concert of de kerstmarkt. Elke week haal ik wel 24 uur.”
Wat houdt jouw baan precies in?
“Wij verzorgen de catering van groepen. Dat kunnen docenten en/of studenten zijn, maar ook externe bedrijven die hier een bijeenkomst hebben. Vaak ben ik aan het werk bij diploma-uitreikingen of promoties. Als medewerkers een koffiemoment bestellen moet ik koffie, thee en eventueel gebak klaarzetten. Als het zelfbediening is, moeten we alleen na afloop opruimen, anders ook rondbrengen.”
“Bij lunches richten we een buffet in. Voor groepen tot twintig personen beleggen we de broodjes en wraps zelf in onze pantry in Auditorium. Bij grotere groepen bereidt de broodjeslijn van Appèl dat voor ons. Die zit ook in het Auditorium, achter de Subway. Onze catering vindt ook in Matrix, MetaForum en Atlas plaats, we lopen heel wat heen en weer met de karren. Bij WinTU/er Wonderland schenken we chocomel of glühwein.”
Hoe ben je in deze baan gerold?
“Ik koos heel bewust voor deze locatie, de TU/e-campus. Door een aantal zelfgekozen horecaklussen via een uitzendbureau had ik in Eindhoven diverse andere werkplekken leren kennen. Hier vond ik het het fijnst. Ik geniet van de afwisseling die een baan in banqueting biedt en zou niet graag elk werkuur in dezelfde kantine staan.”
Wat vind je het meest leuk?
“Drankjes aanbieden, lege glazen halen, glazen vullen, de afwasmachine vullen en leeghalen, frituren, borrelplanken maken, broodjes smeren, debrasseren (de locatie netjes houden, red), ik doe het allemaal even graag. Juist de afwisseling vind ik het meest leuk. Geen dag is hetzelfde.”
“Ook de vrijheid die werken op oproepbasis geeft, spreekt me aan. En dat ik in een team werk met jonge mensen, aangevuld met uitzendkrachten. Dat laatste is leuk omdat ik dan nieuwe mensen leer kennen, maar soms ook vermoeiend.”
Is dat het minst leuk aan je baan? Leg eens uit
“Het komt wel voor dat ik samen met één vaste collega een borrel moet verzorgen voor 350 man en dat er dan 5 uitzendkrachten bijspringen. Als die voor het eerst op de campus zijn, weten ze de weg niet. Dan moet ik naast het aansturen, veel zelf doen. Bijvoorbeeld de promotiezaal in Atlas opruimen of koffiespullen ophalen in Matrix terwijl er dus 350 man in de Senaatszaal zijn. Door nieuwe regelgeving mogen uitzendkrachten maximaal 60 uur op dezelfde locatie werken, waardoor er vaak nieuwe mensen zijn.”
Hoe laat klok je uit?
“Dat wisselt ook per dag. Als ik wegga en achterom kijk, moet alles schoon en opgeruimd zijn. Vaak ga ik pas rond zeven uur naar huis. Dat heeft een voordeel; ik rijd nooit in de file. Ik woon in Sint Oedenrode en zal daar ook blijven wonen.”
Wat doe je op maandagen en donderdagen?
“Dan verstuur ik leren riemen. Tijdens mijn opleiding commerciële economie moest ik voor een opdracht een webshop maken. Mijn vader heeft een groothandel in leren riemen en hij laat ze ook maken in zijn eigen werkplaats in Erp. Met mijn online winkel ben ik nu klant bij mijn vader. Ik beheer de website en verpak de bestellingen en verstuur ze. Het gaat nu om ongeveer tien bestellingen per dag. Als dat meer wordt, zal ik minder in de catering gaan werken. Dat zou ik ergens wel jammer vinden, omdat ik dan mijn sociale contacten zal missen.”
“Ik heb onlangs nog op de Winterfair van Margriet en Libelle in Den Bosch gestaan. Een hele week verkocht ik achter een kraam riemen uit het kerstassortiment, met glitter en prints. Dat kan alleen door de vrijheid die mijn contract biedt.”
Wat doe je als je niet werkt?
“Elke maandagavond ga ik naar Eindhoven voor een pubquiz in café De Spijker. Dat doe ik nu al drie jaar, met vrienden van de middelbare school. Mijn specialiteit is gezelligheid. De anderen weten meestal de antwoorden, haha. We worden vaak tweede.
Verder besteed ik tijd aan reizen. Ik wil nog graag backpacken in Sri Lanka. Ik heb in 2023 drie maanden rondgetrokken in Zuidoost Azië. Daar zie je weer het voordeel van mijn werk: vrijheid.”


Discussie