Anna Broers bij de theeceremonie-vereniging in Japan.

En hoe is het in Toyohashi?

Toyohashi ligt in Japan (vlakbij Nagoya) en is de thuisbasis van de Toyohashi University of Technology. Ik doe research bij het ICD (Interaction & Communication Design) lab, wat binnen de universiteit valt. Hier maken en testen bachelor-, master- en PhD-studenten nieuwe robots. Omdat ik Human Technology Interaction studeer valt dit binnen mijn vakgebied.

De werkwijze in Japan verschilt echter heel erg van die in Nederland: wanneer een meeting gepland staat van 5 tot 7, duurt het altijd precies zo lang, ook al is iedereen al eerder uitgepraat. De universiteit is 24 uur per dag open voor studenten met een pasje, waardoor de studenten soms zelfs in het lab slapen. Ook is het heel normaal om een andere student van je lab te helpen. Ik kreeg van vijf Japanse studenten tegelijkertijd hulp met mijn project, terwijl ze allemaal nog met hun eigen dingen bezig waren. Echt super!

Buiten de studie heb ik zoveel te doen dat ik me geen moment verveel. De universiteit heeft veel ‘clubs’, en ik ben lid geworden van de Japanse Thee Ceremonie club (おちゃのかい), en de Kyudo (弓道) (Japans boogschieten) club. Deze clubs hebben twee keer per week bijeenkomsten. Bij beide clubs draait het om perfectie in de uitvoering, de vorm, dus niet over hoe goed je thee smaakt of hoe vaak je in het doel schiet.

Karaoke is ook echt populair, zingen doet iedereen, goed of slecht maakt niet uit. Ik leer ook nog Japanse kalligrafie bij een buurtvereniging en ga mee met veel verschillende uitjes, zoals een traditioneel festival in de binnenstad van Toyohashi waarbij iedereen in rijen van drie op straat ging dansen. Dat was echt geweldig! Japanners zijn ook van het groepsgevoel, dus iedereen kreeg  hetzelfde masker en shawltje voor dit festival.

Weetjes over Japan:

● Niemand spreekt Engels: Neem Japanse les.● Het leven in Japan is duur: Producten als dvd’s, shampoo, etc. zijn twee keer de Nederlandse prijs. Restaurants en mijn huur zijn heel goedkoop.● Je kunt niet betalen met je pinpas: Iedereen betaalt contant.● Schoenen uit: In huis, je laboratorium, en zelfs in sommige restaurants. Doe mooie sokken aan.● Japan is bijzonder: Zo heb ik heren in dameskostuums gezien op het TUT-festival (het beste ‘meisje’ won een PS3).● Nijntje is beroemd: Iedereen kent Nijntje (als Miffy), maar niet iedereen weet dat ze Nederlands is.Conclusie: Japan is supertof! Het land is ‘westers’ maar toch ‘Aziatisch’, wat leuke contrasten oplevert met Nederland. Ik ga genieten van de twee maanden dat ik hier nog zit!

Lees meer op mijn blog: annajapan.wordpress.comAnna Broers 杏奈 ブルールス) (in het Japans)

Deel dit artikel