Nooit meer naast de ketting grijpen

Per november is de TU/e in het bezit van een vierde ambtsketen. Dat is nodig vanwege de vele academische activiteiten waarbij die keten gedragen wordt. Nu kunnen drie plaatsvervangers van de rector tegelijkertijd een keten over zijn of haar toga dragen. Dat zal vooral gebeuren tijdens promoties.

Bij ongeveer tweehonderd promoties en  drieëntwintig intree- of afscheidsredes per jaar, de dies en de opening van het academisch jaar wordt de rectorsketen gedragen. In 2012 zijn er overigens al 245 promoties gepland. Omdat een rector niet overal tegelijk kan zijn, en de keten ook wel eens een dag mee heeft naar een plechtigheid buiten de TU/e, zijn er nu drie replica’s.  Er zijn ook drie replica’s van de pedelstaf.

De keten is gemaakt door instrumentenmaker Lucien Cleven van Equipment & Prototype Center van de TU/e. Er zitten 171 arbeidsuren in. “Het is heel ander werk dan de gebruikelijke apparatenbouw voor wetenschappelijk onderzoek. Leuk om tussendoor te doen en het is echt een ding dat gezien mag worden”, zegt Cleven. De keten is gemaakt van ‘nieuw zilver’, net als de vorige replica die ook uit handen van Cleven kwam. “Nieuw zilver is een legering van koper, nikkel en zink. Na het polijsten heeft het materiaal een zilverkleurige uitstraling, maar het is wel veel goedkoper.”  Volgens Cleven weegt de keten bijna één kilo.

Het originele sierraad, dat wél van zilver is, is in 1957 ontworpen door de Utrechtse zilversmid  J.H.M. Noyons en cadeau gedaan door de Technische Hogeschool Delft. In het embleem op de penning staat de tekst 'Mens Agitat Molem' rondom een afbeelding van de ark van Noach op de golven. De ark symboliseert dat de toepassing van de techniek ten goede komt aan het behoud van het menselijk geslacht.
Op de achtvormige schakels staan de namen en ambtstermijnen van alle rectoren sinds 1957 gegraveerd. Twaalf voorgangers van rector magnificus Hans van Duijn hebben al een plek gekregen.

Deel dit artikel