lichtinstallatie shift glow tu/e

In de flow op GLOW met ‘Shift’

Je trein die eindelijk lijkt te vertrekken, terwijl het feitelijk de trein ernaast is die in beweging komt. Zo’n ietwat vervreemdend gevoel willen studenten Industrial Design (ID) teweegbrengen met ‘Shift’, de TU/e-lichtinstallatie die half november in de stad te zien is tijdens GLOW. Het werk werd gebouwd in het kader van een project van het Intelligent Lighting Institute.

Na de grote rol van de TU/e tijdens GLOW vorig jaar, toen ruim driehonderdduizend mensen de campus bezochten, zag de organisatie de universiteit ook in de volgende en komende edities graag terugkomen. Het bedenken van een lichtinstallatie voor GLOW 2012 was dan ook de opdracht in een project van OPENLIGHT, het creative lab van het Intelligent Lighting Institute (ILI) van de TU/e, waaraan achttien masterstudenten ID meededen.

Aan het einde van de eerste week presenteerden vier groepen studenten hun ideeën aan onder anderen de curator van GLOW en lichtarchitect Har Hollands. De deskundigen kozen voor het concept Shift, waarmee alle achttien studenten verder aan het werk gingen. In verschillende teams richten ze zich op verschillende aspecten van het lichtkunstwerk.

Basis van Shift is een platform van zo’n vier bij vier meter, op een halve meter van de grond, waarop zo’n dertig mensen kunnen staan. Het plateau kan alle kanten op kantelen , afhankelijk van hoe de massa zich beweegt, en is uitgerust met een gyroscoop: een sensor die de draaiing meet. De bewegingen worden vertaald naar een leesbaar datapakket voor een gameprogramma waarin de omgeving waar Shift komt te staan, is nagebouwd. Over de gebouwmuren in deze 3D-setting wordt met behulp van ‘mapping’ een laag van licht gelegd, wat ervoor zorgt dat de projecties onder alle mogelijke hoeken realistisch en in verhouding blijven. Een set beamers zorgt uiteindelijk voor de projecties op de omliggende gevels.

Het lichtkunstwerk moet mensen het gevoel geven dat hun omgeving in beweging komt. Masterstudent Kölker vergelijkt het met het gevoel wanneer je in een stilstaande trein zit en denkt dat deze vertrekt, terwijl het feitelijk de trein ernáást is die gaat rijden.

“Als er vijfentwintig mensen op de ene helft gaan staan en vijfentwintig op de andere, gebeurt er niet heel veel. Wat interessant gaat zijn: gaat het individuen lukken om een beweging op gang te brengen? En hoe gaat zo’n grote groep mensen samenwerken? Dat gaan we met licht proberen te beïnvloeden.”

Shift krijgt een plek op de Smalle Haven, tussen hoge kantoorgebouwen in een verder zo donker mogelijke setting, om het effect van de projecties zo sterk mogelijk te laten zijn. De ID-studenten zijn nog volop bezig met het bouwen van het platform en het programmeren van de projecties.

De installatie wordt mede mogelijk gemaakt door de TU/e Kunstcommissie, die tienduizend euro bijdraagt. Diverse andere partijen dragen bij in natura, “zodat we met weinig middelen toch iets groots kunnen neerzetten”, stelt Rombout Frieling van ILI.

De ‘Shift’-site is inmiddels online met, in de aanloop naar GLOW, onder meer een paar filmpjes als teasers. De groep studenten is ook te volgen via Facebook en Twitter (‘shiftglow’).

Glow vindt plaats van 10 tot en met 17 november. Thema van deze zevende editie is ‘Façades & Faces’.

'Shift', een tipje van de sluier

Eerste teaser voor 'Shift'

Deel dit artikel