Fieke van den Beuken (links) in Glasgow.

En hoe is het in Glasgow?

Glasgow in Schotland, beter bekend bij Nederlanders als een regenachtige bestemming met roodharige mannen in een kilt en mensen die geen ‘Engels’ spreken. Niks hiervan kan ik ontkennen, alhoewel het weer tot nu toe beter is dan in Nederland. Ginger heads zie je hier genoeg en het Schotse accent was lastig, maar is geweldig.

In Glasgow liggen drie universiteiten. Ik studeer aan Strathclyde University middenin het stadscentrum. Qua ligging vergelijkbaar met de TU/e, alleen ligt het op een berg/heuvel waardoor m’n kuiten flink getraind zijn de eerste week.

Als onderdeel van mijn master Architecture doe ik een architectuurproject waarbij ik een badhuis moet ontwerpen gelegen in het Kelvingrove park. Dit is een van de oudste parken van Glasgow met aan de rand het barokke gebouw van de Kelvingrove Art Gallery en Museum.

Aan de andere kant van het park ligt de Glasgow University in een gotische renaissancestijl, wat iets weg heeft van het kasteel van Harry Potter. Een erg mooie locatie in het westen van de stad met enorme hoogteverschillen en de rivier de Kelvin die door het park stroomt.

Genoeg inspiratie om een ontwerp te maken en zeker anders dan het platte Nederland. Na analyses en het schetsontwerp ben ik nu bezig met de technische uitwerking. Dit is wat ingewikkelder dan een appartementengebouw met al de installaties voor de zwembaden en het binnenklimaat wat een hoge vochtigheid heeft. Maar het gaat de goede kant op.

De docenten en de mensen hier in Glasgow zijn over het algemeen ontzettend vriendelijk en willen je overal mee helpen. Iedereen zal je vraag beantwoorden en weten ze het niet dan komen ze er op terug. De docenten kunnen zo een uur lang praten over waar ze wonen in het platteland of over de beste whisky die er in Schotland gemaakt wordt. En op die whisky (of andere sterke drank) zijn ze dan ook dol.

Met de badmintonclub waarbij ik betrokken ben, heb ik al een aantal wedstrijden mogen spelen. Ook heb ik met de club al twee echte Ceilidh-avonden meegemaakt. Dat is een diner en daarna wordt er Ceilidh gedanst, een traditionele dans waar echt iedereen aan meedoet. Gelukkig worden de dansen eerst uitgelegd, anders had ik het als enige niet-Schotse allang opgegeven. Met zo’n avond horen de mannen officieel een kilt te dragen en velen geven hier dan ook gehoor aan.

In mijn vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk de stad en de omgeving te zien. De highlands in het noorden zijn erg mooi, eigenlijk onvoorstelbaar dat het zo dicht bij Nederland ligt en toch zo anders is. Ook Edinburgh, wat veel toeristischer is dan Glasgow, heb ik al een aantal keren bezocht en binnenkort staat Ierland op de planning.

Deel dit artikel