En hoe is het in Stockholm?

Stockholm, de hoofdstad van Zweden in Scandinavië, ik was er nog nooit geweest! Het idee om daar een Erasmusperiode door te brengen ontstond in een gesprek met medestudenten. De twijfel en spanning van deze keuze kwam pas twee dagen voor vertrek… Toch heb ik er geen moment spijt van gehad, want ik had dit echt niet willen missen!

Na mijn bachelor Bouwkunde ben ik direct voor een semester naar het buitenland gegaan, binnen de master Architecture, Building and Planning. Hier aan de KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, volg ik vakken en projecten binnen de faculteit Built Environment. De ervaring om met zoveel nationaliteiten in één klas te zitten, is ontzettend leuk. De groepen zijn niet heel groot, waardoor het contact persoonlijk is, en de opdrachten zijn afwisselend waardoor je veel mensen leert kennen.

In augustus heb ik een heel leuke ‘opstartperiode’ gehad. In deze periode heb ik naast een Zweedse taalcursus (waarbij ik geleerd heb me als echte Zweed te redden in de supermarkt) vele introductie-activiteiten gedaan, zoals de Zweedse variant van een cantus, kanoën en naar het centrum en musea gaan. Hieruit is een heel leuke groep mensen ontstaan om mee op te trekken, maar ik heb ook veel internationale huisgenoten om me heen. Via de KTH heb ik accommodatie gekregen, waarbij ik met bijna vijftig internationale studenten als één grote familie op zondag dineer in het trappenhuis.

Ja, Stockholm is donker, koud en duur, máár ook mooi, levendig en slechts op twee uur vliegafstand van Nederland. Naast deze stad, die je een keer gezien moet hebben, kun je heel gemakkelijk de zee op met een cruise naar bijvoorbeeld Helsinki, Riga of Tallinn. Als ik meer tijd had gehad, had ik nog veel meer willen zien en doen. Maar als je weg van huis bent, ga je thuis ook missen en het meer waarderen, dus ik kom gewoon terug…

Vi ses på TU/e!

Deel dit artikel